MAE anunţă câţi migranţi de pe nava caritabilă Open Arms va primi România

Ministerul de Externe a anunţat, vineri, că România a fost contactată recent de Comisia Europeană şi, în urma discuţiilor, ţara noastră va prelua 10 migranţi din Malta aflaţi la bordul navei caritabile Open Arms.

2655 afișări
Imaginea articolului MAE anunţă câţi migranţi de pe nava caritabilă Open Arms va primi România

MAE anunţă căţi migranţi de pe nava caritabilă Open Arms va primi România

„Autorităţile române cunosc situaţia din Marea Mediterană şi România a participat activ la discuţiile purtate în vederea identificării unor soluţii, atât pentru evitarea pierderii de vieţi omeneşti, cât şi pentru împiedicarea deschiderii unor breşe care să conducă la încurajarea migraţiei ilegale. Chiar dacă situaţia actuală nu poate fi comparată cu nivelul fluxurilor de migranţi din perioada 2015-2016, fenomenul rămâne foarte ingrijorator, cu o creştere semnificativă a mortalităţii în rândul migranţilor care aleg această cale”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Ministerul prezicează că în ciuda faptului că nu au fost făcute progrese în reformarea Regulamentului Dublin, autorităţile române au identificat, în timpul Preşedinţiei Consiliului UE, soluţii cum ar fi aranjamente temporare prin care statele membre să se poată coordona în astfel de situaţii.

„În condiţiile în care, în ultimii ani nu s-au înregistrat progrese semnificative în negocierea reformării Regulamentului Dublin, în timpul Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, autorităţile române implicate au reuşit să identifice soluţii punctuale prin introducerea unui nou concept, respectiv aranjamentele temporare, un instrument fără caracter legislativ obligatoriu menit sa simplifice coordonarea dintre statele membre UE în astfel de situaţii. Acesta a avut la bază respectarea principiului solidarităţii, prin participarea la mecanismul de împărţire a responsabilităţii, pe bază de voluntariat, ţinând cont de realităţile din fiecare stat membru şi a capabilităţilor de care acesta dispune pentru a-şi asuma preluarea unor persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională, deseori vulnerabile”, a completat sursa citată.

MAE aminteşte că „au mai existat situaţii similare în acest an, iar România a participat la 3 astfel de apeluri de preluare făcute de către Comisia Europeană, respectiv 2 din Italia, pentru un număr de 10 persoane şi 1 din Malta, pentru un număr de 5 persoane aflate în nevoie de protecţie, care s-au finalizat cu sosirea, până în prezent, pe teritoriul României a unui număr de 11 persoane”.

Prin urmare, având în vedere evoluţiile din Marea Mediterană, „România a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluţii pentru salvarea vieţilor migranţilor. Autorităţile române au decis să raspundă favorabil, alături de mai multe state membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranţi, care să fie relocaţi (în cazul nostru este
vorba de 10 persoane din Malta)”, mai spune sursa menţionată.

Ministerul adaugă că este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situaţii, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecţie, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil.

Şase state, printre care şi România, s-au oferit să preia imigranţii aflaţi la bordul navei caritabile Open Arms, care nu a primit permisiunea de a acosta în porturile italiene, a anunţat premierul Italiei, Giuseppe Conte, potrivit Reuters.

Astfel, potrivit oficialului italian, cei aproximativ 150 de migranţi aflaţi la bordul navei vor fi preluaţi de Franţa, Germania, România, Portugalia, Spania şi Luxemburg.

Taguri:
mae,
migranţi,
românia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici