MAE - DNA ne-a înştiinţat privind citarea ca martor a consulului Dinu

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial luni, 30 martie)

20 afișări

Direcţia Generală Afaceri Consulare a fost înştiinţată, luni, de către DNA că Tiberiu Dinu, consulul României la Milano, va fi citat ca martor în procesul privind DGIPI.

"Direcţia Generală Afaceri Consulare a MAE a primit astăzi de la DNA o înştiinţare în legătură cu citarea ca martor a consulului general la Milano Tiberiu Dinu", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

MAE precizează că, în legătură cu acest fapt, Consulul General la Milano Tiberiu Dinu va avea o discuţie clarificatoare la conducerea Direcţiei Generale Afaceri Consulare.

Premierul Emil Boc va lua o decizie în privinţa consulului României la Milano, Tiberiu Dinu, după ce va avea, marţi, o discuţie doar cu ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Tiberiu Dinu a fost, luni, la sediul Guvernului, pentru a-i prezenta premierului Emil Boc clarificări cu privire la listingul telefonic invocat în cadrul anchetei la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din Ministerul de Interne. La întâlnirea de la Guvern a participat şi ministrul de Externe.

Şeful Guvernului i-a solicitat, vineri, ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, să-l convoace la o întâlnire la Palatul Victoria pe consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, pentru a clarifica această situaţie.

Ministrul de Externe a declarat, duminică, că deocamdată nu se pune problema rechemării, din punct de vedere diplomatic, a consului României la Milano.

Fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din Ministerul Internelor, Cornel Şerban, i-a dat consulului României la Milano, Tiberiu Dinu, listingurile telefonice ale unui politician român, în legătură cu această informaţie fiind audiaţi, miercuri, doi angajaţi de la DGIPI, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, a fost, în perioada 1985-2002, ofiţer în Ministerul de Interne, după care a intrat în diplomaţie.

Statutul Corpului Diplomatic prevede o serie de drepturi şi obligaţii ce revin personalului diplomatic şi consular, precum şi o serie de sancţiuni. Potrivit articolului 57 din lege, membrii Corpului diplomatic şi consular răspund în legătură cu activitatea lor profesională desfăşurată în administraţia centrală a MAE sau la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

De asemenea, potrivit actului normativ, neîndeplinirea cu bună-credinţă a îndatoririlor de serviciu de către membrii Corpului diplomatic şi consular al României atrage răspunderea disciplinară, patrimonială, civilă, contravenţională sau penală, după caz.

Articolul 59 din legea 269/2003 prevede că "faptele care generează răspunderi şi sancţiuni pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României sunt examinate de Consiliul de Onoare, care face propuneri ministrului afacerilor externe".

Pe de altă parte, potrivit articolului 60 din lege, "dacă s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva unui membru al Corpului diplomatic şi consular al României pentru o infracţiune de natură să îl facă incompatibil cu statutul său, ministrul afacerilor externe va lua măsura suspendării raporturilor de muncă".

Legea prevede de asemenea o serie de drepturi şi obligaţii aplicabile diplomaţilor. Articolul 32 prevede un număr de 7 obligaţii ce revin membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, printre care "să aibă în toate împrejurările o conduită profesională şi morală ireproşabilă şi să dea dovadă de demnitate şi responsabilitate în îndeplinirea atribuţiilor lor", precum şi "să nu abuzeze de privilegiile şi imunităţile de care beneficiază în străinătate ca membri ai Corpului diplomatic şi consular al României".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici