MAE: Peste 3 milioane de lei alocaţi proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare în R.Moldova

Aproximativ 35% din totalul bugetului de asistenţă pentru dezvoltare al MAE în valoare totală de 10,09 milioane de lei va fi alocat Republicii Moldova, fiind finanţate proiecte care vizează creşterea competitivităţii sectorului viticol, afaceri interne sau creşterea capacităţii instituţionale.

Share pe Facebook 647 afişări

MAE: Peste 3 milioane de lei alocaţi proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare în R.Moldova (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

''Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a aprobat lista proiectelor / programelor / contribuţiilor neafectate care vor fi finanţate din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare (AOD) al Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2016, în sumă totală de 10,09 milioane lei. Aproximativ 35% din totalul bugetului este destinat Republicii Moldova, unde vor fi finanţate proiecte în domenii precum justiţie şi afaceri interne, agricultură, educaţie, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile'', a anunţat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul unui comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, cu 90.000 de euro va fi finanţat un proiect privind ''creşterea competitivităţii sectorului viticol (struguri de masă) prin introducerea soiurilor apirene şi culturii pe tulpină înaltă'', iar cu 100.000 de dolari unul privind ''promovarea practicilor agricole durabile în segmentul fructe proaspete în Moldova''.

Alţi beneficiari din state ca: Georgia, Egipt, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Ucraina, Tunisia, Libia, Irak, Palestina, Afganistan vor primi aproximativ 25% din buget pentru proiecte vizând sprijinirea procesului democratic, societatea civilă, consolidarea capacităţii instituţionale în diferite domenii ale administraţiei, educaţiei, protecţia copilului, reducerea riscului expunerii la dezastre.

Un proiect privind sprijinirea punerii în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în Georgia primeşte 65.000 de dolari, crearea de înteprinderi sociale rezistente la conflict în Egipt 50.000 de dolari, iar unui proiect privind ''îmbunatăţirea capacităţii instituţionale a autorităţilor judiciare ucrainene de investigare şi rezolvare a cazurilor de mică şi mare corupţie'' îi este alocată suma de 70.000 de dolari.

Totodată, un proiect pentru solarele cu efect de seră în Shirak, Armenia va fi finanţat cu 60.000 de dolari.

Aproximativ 10% din buget este destinat asistenţei umanitare, fiind acordat pe măsura apariţiei unor necesităţi la nivel internaţional. 25% din buget este destinat contribuţiilor la proiecte tematice sau organizaţii multilaterale destinate promovării democraţiei şi respectării drepturilor omului, societăţii civile, reconstrucţiei post-conflict, precum şi activităţilor de educaţie pentru dezvoltare şi activităţilor de conştientizare publică în domeniul dezvoltării.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
MAE ,
ASISTENŢĂ ,
R.MOLDOVA
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.