MAE: România este sub media statelor membre UE la procedurile de infringement

Numărul acţiunilor de infringement în curs declanşate de Comisia Europeană împotriva României este de 30, ţara noastră fiind sub media statelor membre UE în această privinţă, menţionează Ministerul român de Externe.

199 afișări
Imaginea articolului MAE: România este sub media statelor membre UE la procedurile de infringement

MAE: România este sub media statelor membre UE la procedurile de infringement (Imagine: Wikipedia)

Comisia Europeană a dat publicităţii joi rezultatele Tabloului de bord privind Piaţa Internă a Uniunii Europene, un raport semestrial care se apleacă şi asupra acţiunilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor ("infringement procedures") declanşate în acest domeniu şi procesul de transpunere a legislaţiei UE.

MAE român arată că, potrivit acestui tablou de bord, România este unul dintre cele mai rapide state membre UE în ceea ce priveşte soluţionarea disputelor, cu o medie de aproximativ 19,1 luni/caz, cu opt luni mai puţin decât media statelor membre UE, care este de 27 de luni/caz.

În ceea ce priveşte procesul de transpunere a directivelor UE privind piaţa internă, România are un deficit de 1%, ceea ce corespunde ţintei de deficit stabilite de UE.

De asemenea, România are o medie de întârziere în transpunerea directivelor de 6,1 luni, ceea ce o situează sub media celorlalte state membre UE, de 8 luni. Nicio directivă nu a fost transpusă de România cu o întârziere mai mare de 2 ani, menţionează MAE.

Pe de altă parte, România nu are nicio condamnare la CJUE cu privire la procesul de transpunere a directivelor UE.

Tabloul de bord remarcă şi funcţionarea centrului SOLVIT din cadrul MAE în privinţa rapidităţii şi a ratei de rezolvare a cauzelor de infringement, situată la 94%, peste media de 89% a celorlalte state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici