MAE salută ratificarea de către Rada Supremă a Ucrainei şi PE a Acordului de Asociere Ucraina - UE

MAE salută ratificarea, marţi, de către Rada Supremă de la Kiev şi Parlamentul European a Acordului de Asociere Ucraina–Uniunea Europeană, adresând felicitări cu această ocazie autorităţilor şi cetăţenilor Ucrainei.

153 afișări
Imaginea articolului MAE salută ratificarea de către Rada Supremă a Ucrainei şi PE a Acordului de Asociere Ucraina - UE

MAE salută ratificarea de către Rada Supremă a Ucrainei şi PE a Acordului de Asociere Ucraina - UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministerul Afacerilor Externe salută ratificarea, la 16 septembrie 2014, de către Rada Supremă de la Kiev şi Parlamentul European a Acordului de Asociere Ucraina–Uniunea Europeană, care include şi zona de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător, şi adresează felicitări, cu această ocazie, autorităţilor şi cetăţenilor Ucrainei. Votul exprimat astăzi, la Kiev şi Strasbourg consfinţeşte avansarea Kievului pe calea europeană, spre un viitor mai bun, mai sigur, în demnitate şi prosperitate. Ministerul român al Afacerilor Externe reiterează sprijinul ferm pentru alegerea pro-europeană formulată în mod liber de către poporul ucrainean", se arată într-un comunicat transmis marţi de MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe îşi exprimă convingerea într-o ratificare rapidă a Acordului şi de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

România a fost primul stat membru al UE care a ratificat, la 3 iulie, Acordurile de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Parlamentul European a ratificat marţi, în acelaşi timp cu Parlamentul ucrainean, Acordul de Asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, relatează AFP.

În cadrul acestui vot calificat drept "istoric" de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, acordul a obţinut 535 de voturi "pentru", 127 de voturi "împotrivă" şi 35 de abţineri.

Schulz a subliniat că "nu a mai existat niciodată un vot simultan în două Parlamente chemate să ratifice împreună un acord de asociere".

"Parlamentul European a apărat întotdeauna integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi va continua să acţioneze în acest sens", a adăugat el.

Parlamentul European de la Strasbourg era în legătură video directă cu Rada (Parlamentul ucrainean), unde parlamentarii ucraineni au ratificat de asemenea acordul de asociere.

Acest acord va fi aplicat provizoriu în Uniunea Europeană, pentru că va trebui ratificat de toate Parlamentele naţionale, ceea ce ar putea dura câteva luni.

Dar, sub presiunea Kremlinului, intrarea în vigoare a unei părţi a acestui acord, referitoare la zona de liber-schimb dintre Ucraina şi cele 28 de state membre UE, a fost amânată de la 1 noiembrie 2014, până la 1 ianuarie 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici