Premieră   Mai multe femei decât bărbaţi în Parlamentul din Noua Zeelandă

  • Schimbarea la faţă a mediului politic. Femeile deputate din Noua Zeelandă au obţinut majoritatea.
  • Soraya Peke-Mason a fost celebrată ca o deschizătoare de drumuri în Parlamentul din Noua Zeelandă, la Wellington, marţi.
  • Politiciana Māori a depus marţi jurământul ca cel mai nou membru al Partidului Laburist aflat la guvernare.
346 afișări
Imaginea articolului Mai multe femei decât bărbaţi în Parlamentul din Noua Zeelandă

FOTO Twitter

Acum, pentru prima dată în istoria ţării, femeile sunt mai numeroase decât bărbaţii în Parlament. Corpul legislativ include acum 60 de femei şi 59 de bărbaţi.
 
Soraya Peke-Mason a declarat marţi pentru Radio New Zealand că reprezentarea femeilor în Parlament a luat avânt în ultimul timp.
 
„Este o zi specială pentru mine, dar este, de asemenea, o ocazie istorică pentru  Noua Zeelandă”, a spus ea. „(...) era doar o chestiune de timp, cred, că acest lucru va ieşi în evidenţă, având în vedere caracterul incluziv al ţării noastre”.
 
Cu toate acestea, deputata Partidului Naţional Judith Collins a declarat marţi presei locale că progresele de gen în politică nu înseamnă că toate femeile din Noua Zeelandă vor fi tratate în mod echitabil şi a insistat că mai sunt multe de făcut.
 

Prima ţară din lume care a permis femeilor să voteze

 
În 1893, Noua Zeelandă a devenit prima ţară care a permis femeilor să voteze la alegerile parlamentare. Aveau să mai treacă încă 25 de ani până când Canada şi Marea Britanie au făcut acelaşi lucru.
 
Prim-ministra Jacinda Ardern a declarat că atingerea pietrei de hotar privind genul în politică, marţi, a fost „semnificativă şi încurajatoare”.
 
 
Numărul femeilor din Parlamentul Noii Zeelande a rămas foarte mic până în anii 1990. Participarea politică a acestora a crescut în 1996, când a fost introdus un nou sistem de vot - reprezentare proporţională cu membri mixţi.
 
Noua Zeelandă este o naţiune din Pacificul de Sud cu o populaţie de aproximativ cinci milioane de locuitori. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici