Mai mulţi senatori republicani cred că Joseph Biden trebuie să primească acces la date clasificate

  • Mai mulţi senatori republicani cred că Joe Biden trebuie să aibă acces la rapoartele clasificate
  • Senator: "Cred că probabil ar fi logic să ne pregătim pentru toate situaţiile de urgenţă"
  • Experţi: Amânarea tranziţiei riscă să genereze probleme de siguranţă naţională
1933 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi senatori republicani cred că Joseph Biden trebuie să primească acces la date clasificate

Sursa foto: Mediafaxfoto

Mai mulţi senatori republicani din Statele Unite cred că preşedintele-ales, Joseph Biden, ar trebui să primească acces la rapoartele clasificate, în contextul în care Administraţia Donald Trump, care nu recunoaşte înfrângerea în scrutinul prezidenţial, nu permite acest lucru.

"Cred că ar trebui să primească acces", a declarat, potrivit site-ului Axios.com, senatorul republican Lindsey Graham, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice din Senatul SUA.

"Ar trebui să procedăm la fel ca în anul 2000", a afirmat, la rândul său, senatorul republican Chuck Grassley, citat de CNN.

"Cred că probabil ar fi logic să ne pregătim pentru toate situaţiile de urgenţă. Şi, în condiţiile în care rezultatul va fi decis în instanţe judiciare, eu nu am o problemă şi cred că din punctul de vedere al siguranţei naţionale continuitatea este importantă. Văd că şi alţi membri sugerează acest lucru, cred că este logic", a afirmat senatorul republican John Thune.

"Nu este nimic rău ca vicepreşedintele Joe Biden să primească raportele clasificate, pentru a se pregăti. Dacă nu se va întâmpla până vineri acest lucru, eu voi propune; acest lucru trebuie să se întâmple indiferent de rezultatul scrutinului, indiferent de situaţie, oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru preluarea unor eventuale atribuţii", a transmis, la rândul său, senatorul republican James Lankford.

Peste 160 de foşti oficiali din domeniul siguranţei naţionale care au activat în mandatul preşedintelui Donald Trump şi în timpul altor administraţii, republicane şi democrate, au avertizat că amânarea recunoaşterii victoriei lui Joseph Biden riscă să genereze "riscuri grave în materie de securitate". Într-o scrisoare trimisă Administraţiei Serviciilor Generale, foştii oficiali cer recunoaşterea statutului de preşedinte-ales pentru Joseph Biden şi de vicepreşedinte-ales, pentru Kamala Harris. "Este necesar să aibă acces la probleme presante în materie de siguranţă naţională, precum cele din rapoartele clasificate destinate zilnic preşedintelui, trebuie să aibă acces la informaţii necesare pentru posibile decizii de utilizare a forţei militare", afirmă foştii oficiali, conform site-ului Politico.com.

Scrisoarea este semnată de 161 de foşti oficiali SUA. Printre semnatari se numără Chuck Hagel, fost secretar al Apărării, generalul Michael Hayden, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) şi al Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA), generalul în retragere Wesley Clark, Chris Inglis, fost director adjunct al NSA, şi Samantha Power, fost ambasador al SUA la ONU.

Preşedintele în funcţie, Donald Trump, refuză să recunoască victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, astfel că unele proceduri ale tranziţiei puterii sunt blocate. Echipa lui Donald Trump contestă în justiţie rezultatele în state decisive.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
politica

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici