Mai puţin Big Brother în UE. Parlamentul European cere interzicerea recunoaşterii faciale şi a inteligenţei artificiale

Parlamentul European a cerut astăzi interzicerea utilizării de către poliţie a tehnologiei de recunoaştere facială în locuri publice, dar şi folosirea oricăror instrumente de inteligenţă artificială (AI) pentru a stabili profilul potenţialilor infractori înainte ca o infracţiune să fie comisă, scrie Politico.

2193 afișări
Imaginea articolului Mai puţin Big Brother în UE. Parlamentul European cere interzicerea recunoaşterii faciale şi a inteligenţei artificiale

Mai puţin Big Brother în UE. Parlamentul European cere interzicerea recunoaşterii faciale şi a inteligenţei artificiale

Într-o rezoluţie adoptată cu o majoritate covârşitoare, deputaţii europeni au mai cerut şi interzicerea bazelor de date private de recunoaştere facială, precum cele utilizate de controversata companie Clearview AI. 
 
De asemenea, Parlamentul european susţine încercarea Comisiei Europene, în proiectul său de lege privind AI, de a interzice orice sistem de tip „scoring social”, precum cel lansat de China, care evaluează gradul de încredere al cetăţenilor pe baza comportamentului lor.
 
"Aceasta este o victorie uriaşă pentru toţi cetăţenii europeni", a declarat Petar Vitanov (S&D), autorul rezoluţiei.
 
 
Rezoluţia, deşi are doar caracter de recomandare, trimite un semnal puternic cu privire la modul în care Parlamentul va vota în cadrul negocierilor viitoare ale legii privind IA.
 
Propunerea de lege a Comisiei Europene restricţionează utilizarea identificării biometrice de la distanţă, inclusiv a tehnologiei de recunoaştere facială, în locurile publice, cu excepţia cazului în care este vorba de combaterea infracţiunilor "grave", cum ar fi răpirile şi terorismul.
 
Totuşi, mai mulţi euro-parlamentari solicită o interdicţie completă a sistemului de recunoaştere faciale, chiar dacă acest fapt este în contradicţie puternică cu politicile implementate în unele ţări membre ale UE, care sunt dornice să folosească aceste tehnologii pentru a-şi consolida aparatele de securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici