Maia Sandu îi mulţumeşte lui Klaus Iohannis pentru implicarea în rezolvarea crizei din Republica Moldova

Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat şi pentru implicarea în soluţionarea crizei politice actuale din Republica Moldova.

623 afișări
Imaginea articolului Maia Sandu îi mulţumeşte lui Klaus Iohannis pentru implicarea în rezolvarea crizei din Republica Moldova

Maia Sandu îi mulţumeşte lui Klaus Iohannis pentru implicarea în rezolvarea crizei din Republica Moldova

Maia Sandu a salutat apelul făcut de Iohannis către liderii Uniunii Europene pentru soluţionarea urgentă a crizei politice din Republica Moldova.

„Guvernul pro-european învestit la Chişinău de către o majoritate parlamentară legal constituită, în virtutea aspiraţiilor noastre europene şi a loialităţii faţă de statul de drept şi interesele cetăţenilor, îşi afirmă adeziunea fermă faţă de valorile democratice şi obiectivul de a asigura pacea şi stabilitatea în Republica Moldova şi în regiune. Un dialog politic pentru rezolvarea crizei politice poate avea loc doar în Parlament, după ce vor fi deblocate instituţiile guvernului şi vor fi înlăturaţi oamenii agresivi care împiedică accesul şi funcţionarea administraţiei învestite de Parlament în mod democratic”, a transmis Maia Sandu prin intermediul unei postări pe Facebook.

„Am deplină încredere şi convingere că domnul Preşedinte Iohannis sprijină aceleaşi deziderate şi va susţine în continuare aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova”, a adăugat Maia Sandu.

Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o scrisoare către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în care le solicită soluţii pentru a pune capăt crizei constituţionale şi politice din Republica Moldova.

„Fac apel la dumneavoastră, în regim de urgenţă, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acţiuni concrete pentru a pune capăt situaţiei actuale printr-o soluţie negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor şi principiilor Uniunii Europene. România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanţă cu obiectivul nostru strategic, care este şi obiectivul Uniunii Europene, acela de a susţine parcursul european al Republicii Moldova”, se arată în scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis trimisă liderilor UE.

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea parlamentară de sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici