Majorarea salariilor primarilor, aprobată în Senat. Care ar putea fi cele mai mari indemnizaţii ale aleşilor locali

Senatorii au adoptat, joi, iniţiativa legislativă care prevede majorarea indemnizaţiilor primarilor, viceprimarilor, a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Propunerea legislativă a fost adoptată, la propunerea liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, prin vot electronic secret.

4023 afișări
Imaginea articolului Majorarea salariilor primarilor, aprobată în Senat. Care ar putea fi cele mai mari indemnizaţii ale aleşilor locali

Majorarea salariilor aleşilor locali, aprobată în Senat. Care vor fi cele mai mari indemnizaţii (Imagine: Shutterstock)

Propunerea liderului grupului parlamentar al PNL ca votul să fie secret a fost adoptată de plen cu 81 de voturi "pentru", 27 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.

"Este corect să propun un vot secret. În privinţa votului grupului liberal, va fi la liber, câtă vreme este vot secret. Eu însumi nu ştiu cum voi vota. Voi reflecta asupra acestui lucru, pentru că văd aici nişte sume care, în opinia mea, nu sunt chiar în regulă. Nu este vorba de a avea o paralelă între salariul unui viceprimar sau unui primar de comună şi al unui director, ci al unui profesor debutant care are 800 de lei şi al unui primar care are 5.000 de lei", a afirmat Haşotti la dezbaterile în plen.

Reprezentantul Guvernului care a participat la lucrările Senatului a amintit de constrângerile pe care România le are în această perioadă în ceea ce priveşte angajamentele asumate în faţa organismelor internaţionale şi calculul bugetar: "Aseară s-au votat (...) plafoanele de indicatori macroeconomici, toate aceste sume nu sunt cuprinse în previziunile de buget pentru 2014, (...) prin urmare, orice astfel de majorare conduce la o afectare a indicatorilor macroeconomici aprobaţi deja de Parlament".

Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a arătat, în intervenţia sa, că se trece la o inechitate care există în prezent la o altă inechitate, transformând lupta politică şi competiţia pentru câştigarea primăriilor într-o competiţie pentru câştigarea unei indemnizaţii şi a cerut respingerea proiectului.

Senatorul UDMR Alexandru Vegh a anunţat că parlamentarii Uniunii susţin adoptarea acestei iniţiative legislative. "Din discuţii am auzit că primarii ar fi cei mai hoţi dintre hoţi, dar nu am auzit nicio părere vizavi de responsabilităţile noi pe care le dăm zilnic odată cu descentralizarea", a subliniat acesta.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, Liviu Pop (PSD), a declarat că susţine acest proiect, menţionând că asumarea răspunderii Guvernului pentru Legea descentralizării, în urma căreia aleşii locali primesc noi atribuţii, este "un argument important" pentru adoptarea iniţiativei legislative.

"Propun ca votul nostru să fie deschis. De ce să ne fie frică de alegătorii noştri?", a mai spus Liviu Pop.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a precizat, în timpul dezbaterilor, că salariul unui primar de comună va creşte de la 1.800 de lei la doar 2.000 de lei. "Pentru asta atâta emoţie şi atâta desolidaritate...", a remarcat ea.

Iniţiativa legislativă a primit, anterior, un vot favorabil din partea celor trei comisii raportoare: Comisia pentru buget, Comisia pentru muncă şi Comisia pentru administraţie publică.

Proiectul de act normativ a întrunit 65 de voturi "pentru", 40 de voturi "împotrivă" şi şase abţineri.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare îi are printre iniţiatori pe parlamentarii Ecaterina Andronescu, Ioan Chelaru, Tudor Chiuariu, Alexandru Cordoş, Ioan Deneş, Petru Filip, Eugen Durbacă, Gabriela Firea, Mircea Geoană, Toni Greblă, Şerban Mihăilescu, Darius Vâlcov.

Potrivit proiectului, cea mai mare indemnizaţie din administraţia publică locală ar urma să revină primarului general - 7.643 lei, urmat de viceprimarul Capitalei (6.390 lei), preşedintele consiliului judeţean (6.612 lei) şi vicepreşedintele CJ (5.941 lei).

Iniţiatorii mai propun ca indemnizaţiile primarilor să fie cuprinse între 6.333 lei, pentru primarul de municipiu, şi peste 3.600 de lei, pentru primarii de comună.

Senatul a dezbătut acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici