Mandatul de preşedinte interimar al lui Antonescu s-a încheiat. Bilanţul celor 49 de zile la Cotroceni

Mandatul de preşedinte interimar al lui Crin Antonescu s-a încheiat oficial, iar Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni, asta după ce Parlamentul a luat ieri act de decizia Curţii Constituţionale de a invalida referendumul. Decizia a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial.

1491 afișări
Imaginea articolului Mandatul de preşedinte interimar al lui Antonescu s-a încheiat. Bilanţul celor 49 de zile la Cotroceni

Crin Antonescu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Preşedintele discret" pe care Antonescu îl promisese înainte de preluarea mandatului s-a concretizat în cele 49 de zile cât a stat la Cotroceni în 10 declaraţii de presă, 10 participări la interviuri televizate şi la două megamitinguri USL. Ceea ce a putut fi observat cu uşurinţă, încă din primele zile ale mandatului, a fost riposta, uneori vehementă, la adresa UE şi a Statelor Unite, de fiecare dată când acestea trimiteau mesaje critice spre Bucureşti.

"Discreţia" promisă de Crin Antonescu a luat sfârşit odată cu prima apariţie, pe 13 iulie, într-o emisiune a Antenei 3, în care l-a acuzat pe Băsescu că "profită" de instituţiile statului. La acelaşi post de televiziune, preşedintele interimar a fost invitat de alte patru ori, pe 19 iulie, 25 iulie, 7 august şi 13 august. De trei ori a fost în platou la Realitatea TV, pe 17 iulie, 26 iulie şi 17 august, o dată la Digi 24, pe 23 iulie, şi o dată la OTV, pe 26 iulie.

O altă promisiune încălcată de Antonescu a fost aceea a demisiei în condiţiile în care Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni. Preşedintele interimar a revenit asupra deciziei într-o emisiune televizată, pe 25 iulie, pentru ca apoi s-o oficializeze pe 21 august după decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului.

În ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor prezidenţiale, în cele 49 de zile, Antonescu a semnat 87 de decrete şi a promulgat 27 de legi.

"Delirul lui Băsescu", "ditamai preşedintele Comisiei Europene" şi sfaturile pentru Merkel

Liderul PNL a fost numit oficial preşedinte interimar pe data de 10 iulie, la patru zile după ce Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament. Preluarea mandatului, semnalată printr-un comunicat de presă, a fost urmată, în aceeaşi zi de o întâlnire cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, de o întrevedere cu directorii SIE şi SRI, dar şi de o conferinţă de presă. Abia instalat la Cotroceni, Antonescu a ţinut să anunţe că nu va opera schimbări la Parchetul General şi la DNA, şi nici nu intenţionează să-l graţieze pe Adrian Năstase pe perioada interimatului.

Crin Antonescu a încercat însă să-l schimbe din funcţie pe directorul STS, Marcel Opriş, propunând în şedinţa CSAT de pe 19 iulie revocarea acestuia, pe motiv că i-a pus la dispoziţie lui Traian Băsescu linii de comunicaţie speciale. Demersul său nu a avut însă succes, în condiţiile în care în CSAT deciziile se iau prin consens, iar acesta nu a fost întrunit.

Crin Antonescu şi-a concentrat declaraţiile, fie că a fost vorba de cele oficiale, fie de cele făcute în cadrul emisiuni, pe atacuri concertate la adresa lui Traian Băsescu , dar şi ale liderilor UE şi SUA. Iritarea preşedintelui interimar a fost cauzată de calificarea operaţiunii suspendării drept "lovitură de stat".

Citeşte mai multe despre mandatul de preşedinte interimar al lui Antonescu pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici