Marcel Vela: DSU spune că e lipsă de persoane pe care să le formeze ca să predea primul ajutor în şcoli

Ministrul de Interne Marcel Vela a transmis, în răspunsul la interpelarea deputatului PSD Cornel Lupaşcu, că DSU i-a comunicat că este un număr mic de cadre didactice care pot fi instruite de reprezentanţii Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a preda apoi cursuri de prim ajutor în şcoli.

836 afișări
Imaginea articolului Marcel Vela: DSU spune că e lipsă de persoane pe care să le formeze ca să predea primul ajutor în şcoli

Vela: DSU spune că e lipsă de persoane pe care să le formeze ca să predea primul ajutor în şcoli

Social-democratul Cornel Lupaşcu a adresat, la începutul lunii septembrie, o întrebare secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, în contextul în care acesta afirma că trebuie găsită o soluţie pentru a fi introdusă, treptat, în programa şcolară cursurile de prim ajutor.

Astfel, ministrul de Interne Marcel Vela a consultat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care a transmis că este o lipsă de personal didactic, la nivel regional, pe care instituţia să îl poată instrui, din punct de vedere teoretic şi practic, în predarea cursurilor de prim ajutor în şcoli.

„Introducerea cursurilor de prim-ajutor în programa şcolară reprezintă o măsură a cărei implementare trebuie să aibă impact pe termen mediu şi lung. Pentru ca aceasta să fie viabilă, este necesar ca respectivele cursuri să fie susţinute de personal bine pregătit, atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic.

În acest sens, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (D.S.U.) şi structurile din coordonarea operaţională pot să asigure un număr limitat de persoane competente care să participe atât la elaborarea curriculelor (gradual, pe niveluri de învăţare), cât şi la formarea formatorilor în acest segment, astfel încât, cu sprijinul D.S.U., să se desfăşoare un proces de instruire «în cascadă» pentru a fi asigurată formarea, la nivel regional, a cât mai multor persoane (cadre didactice) care, ulterior, să susţină cursurile în referinţă la nivel de şcoală generală.

Astfel, apreciem necesară cooperarea între specialiştii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, atât cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pentru identificarea soluţiilor optime de materializare şi implementare a acestei măsuri, din punct de vedere al procesului de învăţare, cât şi cu alte structuri guvernamentale, pentru asigurarea resurselor necesare, la nivel naţional”, arată răspunsul DSU, transmis de ministrul de Interne pe 19 noiembrie deputatului PSD Cornel Lupaşcu.

Social-democratul întrebase Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă despre promovarea cursurilor de prim-ajutor în programa şcolară şi anume dacă „DSU poate pune oameni specializaţi în predarea cursurilor de prim ajutor la dispoziţia şcolilor interesate de organizarea cursurilor de prim-ajutor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici