Marea iertare. 412 aleşi locali incompatibili, liber pentru un nou mandat, în urma unei modificări la Codul Administrativ

  • Comisia juridică din Camera Deputaţilor a adoptat o modificare a Codului Administrativ.
  • Prin această modificare, aleşii locali pot candida la alegeri dacă au fost declaraţi incompatibili cu mai bine de 3 ani înainte de organizarea alegerilor.
  • Agenţia Naţională de Integritate nu susţine modificarea legislativă pentru că afectează sancţionarea persoanelor găsite incompatibile.
2401 afișări
Imaginea articolului Marea iertare. 412 aleşi locali incompatibili, liber pentru un nou mandat, în urma unei modificări la Codul Administrativ

Marea iertare. 412 aleşi locali incompatibili, liber pentru un nou mandat, în urma unei modificări la Codul Administrativ

412 aleşi locali găsiţi incompatibili înainte de 2017 ar putea candida din nou la alegerile locale. Asta, după ce mai mulţi parlamentari PSD, UDMR şi Pro România au depus mai multe amendamente la Codul Administrativ.

Concret, conform modificărilor, toate persoanele care au fost declarate incompatibile cu mai mult de 3 ani înainte de organizarea alegerilor au liber la a fi aleşi fie ca primar, fie ca în calitate de consilier local.

Agenţia Naţională de Integritate a transmis Parlamentului că nu susţine modificarea legislativă pentru că afectează capacitatea de a sancţiona persoanele aflate în stare de incompatibilitate.

“Agenţia Naţională de Integritate nu susţine propunerea legislativă în forma propusă de iniţiator deoarece:

  • Anulează respectarea hotărârilor judecătoreşti care menţin rapoartele de evaluare emise de Agenţia Naţională de Integritate (...)
  • Instaurează un caracter preferenţial pentru funcţiile alese şi îngrădesc aplicarea dispoziţiilor Legii 176/2010 prin redefinirea sintagmei <aceeaşi funcţie>
  • Încalcă deciziile Curţii Constituţionale care sunt obligatorii (…)”, se arată în răspunsul trimis de ANI către Camera Deputaţilor.

Agenţia Naţională de integritate subliniază şi noua posibilitate creată de a candida pentru o altă funcţie decât cea în care alesul local a fost găsit incompatibil, lucru care nu mai poate fi sancţionat conform noilor modificări.

Amendamentele propuse de deputaţi urmează să fie dezbătute în plenul Camerei Deputaţilor mâine. Camera Deputaţilor este for decizional şi dacă va fi adoptat raportul Comisiei juridice, proiectul va merge la promulgare. 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici