Marga: Băsescu mi-a reproşat analogia cu Mussolini. Am stabilit că vom lămuri lucrurile. Cum a reacţionat preşedintele la comparaţia noului ministrul al Afacerilor Externe - VIDEO

Noul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, luni seară, că, la ceremonia depunerii jurământului, preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat analogia sa cu Mussolini, Marga precizând că au stabilit să lămurească lucrurile.

Share pe Facebook 2922 afişări

Imaginea articolului Marga: Băsescu mi-a reproşat analogia cu Mussolini. Am stabilit că vom lămuri lucrurile. Cum a reacţionat preşedintele la comparaţia noului ministrul al Afacerilor Externe - VIDEO

Marga: Băsescu mi-a reproşat analogia cu Mussolini. Am stabilit că vom lămuri lucrurile

Marga a menţionat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, că a făcut la un moment dat o analogie între măsurile luate în România şi cele luate de Mussolini, iar la audierea în comisiile parlamentare un parlamentar l-a întrebat cum va colabora cu preşedintele Băsescu. Marga a menţionat că i-a răspuns acelui parlamentar că va colabora cu şeful statului aşa cum pot colabora "două persoane mature, care înţeleg lucrurile".

Întrebat de către moderator ce i-a reproşat preşedintele luni seară, la Cotroceni, Andrei Marga a spus: "El a fost informat că eu am spus că în fruntea României este Mussolini. Eu am spus: «Nici vorbă, eu nu am spus aceasta. Am spus că sunt nişte analogii. Doi, dacă acceptaţi, veţi fi informat exact, puteţi lua banda de acolo şi ne edificăm». Şi el după aceea a venit la mine şi a spus că vrea să lămurim lucrurile. I-am spus că, fără nicio problemă, le lămurim, fără resturi".

Andrei Marga a mai precizat că preşedintele Băsescu şi-a exprimat dorinţa de a participa la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Externe şi că l-a invitat pe şeful statului la ceremonia de la MAE.

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat iniţial, luni seară, să dea mâna cu Andrei Marga după ce acesta a depus jurământul ca ministru de Externe, strângându-i totuşi mâna acestuia după ce a părut că-i adresează reproşuri.

Andrei Marga a depus jurământul şi după ce a semnat documentul aferent s-a îndreptat către şeful stattului cu mâna întinsă, însă acesta nu i-a răspuns la salut. Băsescu a avut o discuţie cu Marga agitând degetul arătător şi părând nemulţumit.

Abia după terminarea discuţiei, şeful statului i-a strâns scurt mâna ministrului de Externe.

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, luni, că relaţia sau cu preşedintele Traian Băsescu va fi una constituţională, el reluând afirmaţiile sale că şeful statului şi-a ales greşit consilierii şi că a susţinut aplicarea de măsuri similare cu Mussolini.

"În legătură cu relaţia cu preşedintele, din partea mea va fi una constituţională. Vom respecta toţi Constituţia. Evident, nu suntem oameni necunoscuţi, am fost colegi în două guverne cu dânsul, ordinea de la şedinţele de guverne ne punea în mod fatal unul lângă altul. Am discutat de multe ori, nu e o problemă. I-am spus şi după instalare că şi-a luat consilieri care îl vor trimite într-un unghi mort, ceea ce s-a şi întâmplat. I-am mai spus că sunt greşite opţiunile şi în alte domenii", a afirmat Marga, la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Totodată, el a arătat că acea comparaţie pe care a făcut-o între Băsescu şi Mussolini nu înseamnă că a spus că preşedintele ar fi un cititor al operei dictatorului italian sau ar urma linia acestuia, ci doar că unele măsuri susţinute de şeful statului în contextul crizei sunt similare cu cele ale lui Mussolini.

"Comparaţia cu Mussolini nu e făcută în ideea că el ar fi cititor de Mussolini sau că Băsescu ar urma linia lui Mussolini. Nu asta e problema. Problema este că dacă ne uităm cu luciditate şi comparăm măsurile luate în contextul crizei sunt aidoma cu cele luate în vremea lui Mussolini:. reducerea unei Camere a Parlamentului Mussolini a propus-o, pentru că dorea să îi reducă pe socialişti (...) Tăieri prin desfiinţarea de şcoli şi licee, reducerea efectivului de profesori, trimiterea rapidă în pensii a câtorva sute de profesori. Sau folosirea dosarelor, fie dosare legate în cazul nostru de servicii de informaţii, fie dosare de altă natură, ca instrument de ţinere în frâu a unor politicieni sau de controlare a lor sau de eliminare a lor din viaţa politică. Îmi pare rău, dar, din păcate, fără să vrem, nu cred că preşedintele se ocupă de citirea lui Mussolini, dar din păcate măsurile de acolo vin, trebuie spus cu toată onestitatea. Asta nu e o jignire, dar e o constatare elocventă", a spus Marga.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
MARGA ,
BĂSESCU ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.