Marian Vanghelie, despre alegerile din 2009: Ştiam de implicarea lui Gabriel Oprea şi a lui Florian Coldea

Fostul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, că avea informaţii despre implicarea lui Gabriel Oprea şi a lui Florian Coldea în alegerile prezidenţiale din anul 2009, acesta precizând că sunt mai multe persoane care nu au curaj să vorbească.

1132 afișări
Imaginea articolului Marian Vanghelie, despre alegerile din 2009: Ştiam de implicarea lui Gabriel Oprea şi a lui Florian Coldea

Marian Vanghelie, despre alegerile din 2009: Ştiam de implicarea lui Gabriel Oprea şi a lui Florian Coldea (Imagine: Bogdan Stamatin/ Arhiva Mediafax Foto)

"Ştiam implicarea lui Oprea, ştiam implicarea lui Coldea şi nu cunoşteam doar eu, cred că puţin mai mulţi, dar nu au curaj să vorbească. (...) Dar totuşi, cum Vişinescu a răspuns după 30 de ani, poate nu azi, poate nu mâine, dar poate peste nişte ani vor răspunde şi ceilalţi. (...) Am văzut într-un film, în Suleyman, când unul dintre băieţii lui spunea "Eu sunt statul", dar acolo mergea, că se prelua o moştenire. Oamenii aceştia, într-o ţară în care vorbim de statul de drept, chiar se credeau că ei sunt statul, peste toate funcţiile. Asta e cea mai mare problemă", a declarat Marian Vanghelie.

În ceea ce priveşte posibile trădări în partidul din care făcea parte la acel moment, Vanghelie a spus că "era la modă".

"Ştiu şi cum au fost anunţate persoanele implicate, plecând de la Maior în jos, de cine au fost anunţaţi de deciziile noastre şi şedinţele oficiale. (...) L-am rugat pe Coldea să îl ajute pe Ponta şi nu a vrut. L-a ajutat pe Geoană şi a câştigat Ponta. E noaptea minţii. Ghiţă îl roagă pe Coldea pentru Ponta şi nu a vrut. Apoi s-au dus să joace tenis împreună. Sunt multe de spus. Din păcate, oamenii ăştia încă mai pendulează prin ţară după ce au vândut tot (..) L-aţi văzut pe Oprea? Căutaţi-l! Oprea zice că Maior l-a drogat. E important să-l căutaţi. Uitaţi-vă la faţa lui, că ne-a condus şi a fost statul, a fost între cei care au participat la primele arestări şi la unele decizii de condamnare", a mai spus fostul edil.

Vanghelie a anunţat că va face o conferinţă de presă pe acest subiect după sărbători.

PSD şi ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat, luni, un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Preşedintele PSD a declarat, miercuri, că intenţionează să prezideze comisia care va ancheta alegerile din 2009, Liviu Dragnea precizând că vor fi chemate toate persoanele despre care sunt date că ar fi avut vreo implicare în alegerile prezidenţiale din 2009.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici