Mărieş l-a dat în judecată pe Iliescu şi îi cere daune de un milion de ruble

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, l-a dat în judecată pe fostul preşedinte al României, Ion Iiescu, cerându-i daune de un milion de ruble ruseşti pentru "declaraţii insultătoare cu conţinut calomnios" şi condamnarea la "dezdăunare".

78 afișări
Imaginea articolului Mărieş l-a dat în judecată pe Iliescu şi îi cere daune de un milion de ruble

Mărieş l-a dat în judecată pe Iliescu şi îi cere daune de un milion de ruble (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Acest comunicat nu este o glumă de 1 Aprilie, cum ar prefera pârâtul Iliescu Ilici Ion", se arată în comunicatului Asociaţiei, remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, avocaţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, l-au convins pe Teodor Mărieş să-l dea în judecată pe preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Joi, Teodor Mărieş a depus la Secţia civilă a Tribunalului Bucureşti, o cerere de chemare in judecată a lui Ion Iliescu, în care cere instanţei ca fostul preşedinte să fie condamnat la "dezdăunare" pentru "declaraţii insultătoare, cu conţinut calomnios" şi să plătească "1.000.000 ruble - monedă convertibilă a Federaţiei Ruse (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii)".

Referitor la aceste declaraţii, Vladimir Tismăneanu - membru de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului Monica Lovinescu pentru investigarea crimelor comuniste şi neocomuniste, a spus că "jignirile aduse de Ion Iliescu lui Doru Mărieş" ţin de recuzita propagandistică specifică practicilor bolşevice, se arată în comunicat.

Mărieş l-a dat în judecată pe Iliescu pentru că a spus, în 30 martie, că preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, "'nu are nici măcar calitatea de revoluţionar'" el "nefiind pe baricade, aşa cum s-au regăsit mulţi dintre cei care au înfiinţat această Asociaţie".

"Nimeni nu-i recunoaşte acest drept. Toţi membrii fondatori ai Asociaţiei, practic, s-au cam retras. Pe acolo a fost şi Dan Iosif, acolo au fost şi Romeo Raicu, Silaghi Popa. Nu ştiu cum (...) a ajuns (Teodor Mărieş - n.r.) preşedinte al Asociaţiei şi, din explicaţia lor, n-are funcţie politică. În conceptul lor, al statutului lor, este un fel de administrator al clădirii în care este Asociaţia. Dar el şi-a arogat dreptul şi calitatea de a vorbi în numele Asociaţiei, de a vorbi în numele revoluţionarilor, el face aceste greve ale foamei. Şi el merge şi este primit de preşedinta Camerei Deputaţilor (Roberta Anastase - n.r.) pe tema Lustraţiei şi şi-a luat angajamentul că încetează greva foamei dacă Legea va fi votată", este afirmaţia lui Ion Iliescu, care a stat la baza acţiunii din instanţă a lui Teodor Mărieş.

În acţiunea depusă la instanţă, avocaţii lui Mărieş susţin că "afirmaţiile fostului preşedinte au fost făcute într-un moment în care, după o campanie de protest, Camera Deputaţilor a acceptat să reintroducă pe ordinea de zi şi să voteze cu prioritate, proiectul Legii lustraţiei elementelor din fostul partid comunist şi din aparatul de poliţie politică al defunctului regim".

De asemenea, Mărieş cere scutirea de taxă de timbru judiciar, având în vedere o decizie a Curţii Constituţionale care a stabilit că legea prin care au fost abrogate articolele 205 şi 206 din Codul penal a fraudat legea fundamentală, astfel că cele două articole au rămas în vigoare.

"Curtea Constituţională a mai comunicat ca aş fi terorist juridic, atunci când am condamnat decizia 610/2007 prin care au fragmentat dosarele revoluţiei şi mineriadei favorizându-i pe criminali şi dispreţuind victimele. Dar această Curte n-a îndrăznit să nege participarea mea la evenimentele care au generat apariţia perioadei infracţionale Decembrie 1989 - Iunie 1990; pârâtul însă nu s-a jenat sa profereze la adresa mea, aşa cum am arătat, încercând să-i incite şi pe alţii la preluarea de calomnii la adresa mea", se mai precizează în acţiune.

Mărieş spune că afirmaţiile lui Iliescu sunt de natură să producă prejudiciu, că au fost făcute cu intenţie, cu "manie proletară" şi că au fost făcute pentru afectarea imaginii sale şi a Asociaţiei, pentru a fi supus oprobriului public.

Joi, pe portalul Tribunalului Bucureşti nu apărea înregistrată acţiunea lui Teodor Mărieş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici