Marko Bela nu va candida pentru un nou mandat la şefia UDMR

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a anunţat, sâmbătă, la şedinţa CRU al UDMR, că nu va candida pentru un nou mandat la şefia Uniunii, subliniind că acest lucru nu înseamnă că vrea să se retragă din viaţa publică.

21 afișări
Imaginea articolului Marko Bela nu va candida pentru un nou mandat la şefia UDMR

Marko Bela nu va candida pentru un nou mandat la şefia UDMR (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Acum 18 ani, în ianuarie se fac 18 ani de când sunt preşedintele UDMR, ceea ce e o perioadă destul de lungă, chiar o viaţă de om, până se face cineva om. Atunci, UDMR părea să se rupă în două, foarte clar şi în proporţii egale s-au opus taberele", a spus el, menţionând că "era clar" că era nevoie de alegerea unui preşedinte "care să fie capabil să se poată face acceptat de ambele tabere, să păstreze echilibrul şi să le ţină laolaltă, o personalitate integratoare".

"A fost nevoie de o conducere şi un statut care să garanteze că Uniunea nu se va scinda, va rămâne unită. Eu însumi, atunci, în 1992-1993, m-am angajat cu acest stres şi cu acea speranţă că împreună cu dumneavoastră sunt în stare să mă achit de această sarcină. Cred eu că am reuşit să mă achit de această sarcină, împreună cu ceilalţi, iată că după 18 ani suntem aici împreună", a spus Marko Bela.

El a adăugat că între timp, "în Bazinul Carpatic multe s-au scindat", dar cei din UDMR au reuşit să păstreze unitatea formaţiunii care reprezintă interesele maghiarilor, "pentru că nu s-au îndreptat spre confruntare".

Preşedintele UDMR a arătat că a avut rezultate, precum faptul că s-au extins posibilităţile de folosire a limbii maghiare, inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul universitar în limba maghiară, iar sute de hectare de teren au fost retrocedate persoanelor fizice sau juridice ale comunităţii.

El a adăugat că în cei 18 ani de mandat, chiar dacă are propriile convingeri ideologice, nu a putut să se alăture niciuneia dintre facţiuni.

"E cert că în ultimii 18 ani rolul pe care mi l-am asumat nu a fost ca în chestiuni ideologice să n-am un punct de vedere. M-am exprimat, am spus că trebuie să integrăm, să păstrăm echilibrul. N-am putut deveni nici de dreapta nici de stânga, nici liberal, nici creştin-democrat. Desigur că am convingeri, dar oricine ar conduce nu trebuie să se alăture unei tabere sau alteia", a subliniat Marko Bela.

Acesta a arătat că "UDMR nu e o poveste despre o singură persoană, deşi de anumite persoane depinde viitorul Uniunii", anunţând că nu va mai candida pentru un nou mandat în fruntea formaţiunii.

"Decizia mea este că nu doresc să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al UDMR. La sfârşitul lui februarie se fac 18 ani de când m-am angajat la această răspundere, de a susţine împreună această unitate", a spus Marko Bela, la şedinţa CRU al UDMR.

"Nu mă mai angajez pentru un alt mandat, nu mai doresc să candidez, vă mulţumesc", a adăugat Marko Bela, aplaudat în picioare de membrii CRU.

El a subliniat că acest lucru nu înseamă că vrea să se retragă din viaţa publică. "Nu înseamnă că vreau să mă retrag din viaţa publică, nici nu ar fi bine, am convingerea că dispun de experienţă şi cunoştinţă pe care pot să le pun la dispoziţia Uniunii, dacă se va mai dori, după Congresul din februarie", a afirmat el.

Şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR se desfăşoară, sâmbătă, la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

Marko Bela se află în fruntea UDMR din 1993.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici