Marko Bela va cere declasificarea documentelor privind evenimentele de la Târgu Mureş

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că va solicita declasificarea tuturor documentelor care se referă la evenimentele din 19-20 martie 1990 de la Târgu Mureş.

42 afișări
Imaginea articolului Marko Bela va cere declasificarea documentelor privind evenimentele de la Târgu Mureş

Marko Bela va cere declasificarea documentelor privind evenimentele de la Târgu Mureş (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

El a declarat că, în zilele de 19-20 martie 1990, în Târgu Mureş, a existat un conflict sângeros între cele două comunităţi, română şi maghiară, "nu în mod spontan, ci la instigarea unora", respectiv a unor "persoane care au făcut parte din vechea nomenclatură de dinainte de 1989 şi care au avut interesul de a menţine în continuare o tensiune şi de a împinge eventual într-un conflict cele două comunităţi".

Menţionând că acest conflict s-a soldat cu morţi şi foarte mulţi răniţi, Marko a susţinut că, la marcarea a 20 de ani de la aceste evenimente, este foarte bine să fie accentuat ce s-a întâmplat acolo, precum şi învăţămintele care pot fi trase.

Marko Bela a arătat că o astfel de măsură ar fi indicată în condiţiile în care în două şedinţe consecutive Guvernul a declasificat o serie de dosare ale Revoluţiei care până acum au fost inaccesibile.

"Eu cred că la fel trebuie să fie declasificate şi acele dosare care se referă la zilele de 19-20 martie din Târgu Mureş şi, în general, ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce s-a încercat prin instigarea unora în zilele acestea. Aşa cum avem dreptul să ştim ce s-a întâmplat în decembrie 1989, fiindcă de fapt ne privesc pe noi toţi acele evenimente, la fel avem dreptul să ştim ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici