Marko: Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania este pentru noi o cianură politică care vine din Ungaria

Vicepremierul Marko Bela a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) reprezintă pentru Uniune şi maghiarii din Transilvania "o cianură politică, o poluare a mediului politic, care vine de la vecin", făcând referire la Ungaria.

1523 afișări
Imaginea articolului Marko: Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania este pentru noi o cianură politică care vine din Ungaria

Marko: Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania este pentru noi o cianură politică care vine din Ungaria (Iamgine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Marko Bela a afirmat, în faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, că, dincolo de discuţiile privind Roşia Montană, trebuie să abordeze şi o altă problemă, care este de asemenea periculoasă, referindu-se la PPMT, recent înregistrat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"PPMT este o investiţie şi mai gravă, şi mai periculoasă pentru noi, care vine din Ungaria. Acest lucru pune sub semnul întrebării şi poate distruge viitorul politic al maghiarilor din Transilvania. Este o investiţie proastă, trebuie să vorbim de ea şi să spunem că este ungară. Acest partid pentru noi este o cianură politică, nu ştiu cu ce concentraţie, este o poluare a mediului politic, care vine de la vecin, de jos în sus. Cianura are această caracteristică - urcă de jos în sus. Această investiţie nu va transforma nimic în aur pentru maghiarii din Transilvania, va fi poate doar în buzunarele unora", a spus Marko Bela.

Vicepremierul a spus că este sigur că PPMT nu va putea distruge viitorul politic al maghiarilor din Transilvania.

"Noi avem experienţa necesară să stopăm acest tip de poluare", a spus el.

Totodată, Marko Bela a reiterat ideea că problema Roşia Montană nu poate cădea doar în răspunderea unui ministru, ci "răspunderea trebuie purtată de întreaga coaliţie, aceasta să decidă dacă se continuă sau nu".

Imediat după Marko Bela, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut referire, de la aceeaşi tribună, la "situaţia poluării mediului politic".

"Nu trebuie să consolidăm, să confirmăm această competiţie, să dăm de înţeles că este spre binele maghiarilor din Transilvania", a spus Kelemen.

El s-a referit apoi la problema votului prin corespondenţă, arătând că reprezentanţii UDMR au spus "fără echivoc" că nu vor sprijini nicio variantă legată de acest subiect.

"În momentul de faţă, nu ar avea niciun avantaj pentru viaţa politică a ţării, configuraţia Parlamentului sau puterea noastră. Avem foarte multe argumente. Cred că avem înţelepciunea şi răbdarea de a discuta, a dezbate", a spus Kelemen.

Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), a început, sâmbătă, la ora 10.00, în Sala mare a sediului Ansamblului Popular Artistic "Mureşul" din Târgu Mureş.

Pe ordinea de zi a CRU figurează raportul politic al preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, alegerea membrilor Comisiei de Supraveghere a Statutului, a membrilor Comisiei de Cenzori, respectiv alegerea membrilor Comisiei de Etică şi Disciplină a Uniunii, confirmarea în funcţie a secretarului general adjunct pentru învăţământ, Magyari Tivadar, şi adoptarea regulamentului de funcţionare a Consiliului Naţional al Primarilor şi Consilierilor Uniunii.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, recursul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) la decizia Tribunalului Bucureşti prin care a fost respinsă înregistrarea partidului, astfel că formaţiunea poate funcţiona legal şi poate fi înscrisă în registrul partidelor politice.

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro Tibor, a declarat, joi, că decizia este "firească într-o democraţie adevărată".

"Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, recursul formulat de PPMT la decizia Tribunalului Bucureşti din luna iunie prin care a fost respinsă înregistrarea partidului nostru. În urma acestei decizii fireşti într-o democraţie adevărată, PPMT poate fi înregistrat în registrul partidelor politice. Nu a fost aşa de uşor precum ar fi trebuit să ajungem aici, dar important este că am ajuns şi la acest moment", a spus Toro.

Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.

Vicepremierul Marko Bela criticase iniţiativa lui Tokes Laszlo de a înfiinţa un nou partid al maghiarilor din Transilvania, "împotriva UDMR", afirmând că acest demers este "iresponsabil" şi ar putea destrăma politica unitară din Ardeal.

Preşedintele provizoriu al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, a depus, în 5 mai, la Tribunalul Bucureşti, documentele pentru înregistrarea juridică a formaţiunii, el afirmând că partidul încearcă să umple un gol în reprezentarea comunităţii maghiare. El menţiona că acest gol nu a fost "absorbit" de celelalte formaţiuni politice maghiare, UDMR şi PCM. "UDMR şi PCM, cele două entităţi maghiare, pot să fie adversarii noştri sau partenerii noştri, depinde de ei", arăta acesta.

Liderul maghiar spunea că formaţiunea a reuşit să strângă 29.268 de semnături, în condiţiile în care legea prevede depunerea a 25.000 de semnături ale susţinătorilor din 18 judeţe şi municipiul Bucureşti.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, în 14 iulie, cererea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

La începutul anului, vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely declara că banii de la Guvernul ungar pentru "centrele democraţiei", unde sunt consiliaţi etnicii maghiari din România care doresc cetăţenie ungară, sunt direcţionaţi spre înfiinţarea unui partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici