Marko: PDL este de acord că numărul de regiuni de dezvoltare trebuie dublat

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, în faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), că reprezentanţii PDL sunt de acord că numărul de regiuni de dezvoltare trebuie dublat.

20 afișări
Imaginea articolului Marko: PDL este de acord că numărul de regiuni de dezvoltare trebuie dublat

Marko: PDL este de acord că numărul de regiuni de dezvoltare trebuie dublat (Imagine: Lorand Vakarcs/Mediafax Foto)

Marko Bela a făcut, în faţa CRU, o retrospectivă a celor obţinute de Uniune de când este la guvernare şi a enumerat proiectele care sunt prioritare pentru UDMR.

El s-a referit mai ales la proiectul Legii învăţământului, proiectul Legii privind statutul minorităţilor şi la cel referitor la "redesenarea" regiunilor de dezvoltare, subliniind că nu este acelaşi lucru "dacă UDMR discută din Guvern sau din opoziţie aceste proiecte legislative".

"Trebuie să veghem ca sfera învăţământului în limba maternă să fie mai permisivă decât în proiectul de anul trecut. Avem instrumente: avem un secretar de stat (la Ministerul Educaţiei - n.r.), vicepremierul urmăreşte şi această zonă şi, cu ajutorul colegilor din Parlament, trebuie să veghem la una din principalele sarcini, din '90 încoace, să eliminăm acele dispoziţii care limitează materiile ce se predau pentru elevii minoritari, ba să impunem principiile discriminării pozitive, ca şcolile şi clasele maghiare să nu se desfiinţeze din cauza condiţiilor de finanţare", a spus Marko Bela.

Vicepremierul a adăugat că viitoarea Lege a învăţământului trebuie să conţină măsuri de descentralizare, în urma căreia Consiliul Local şi comunitatea să decidă "nu numai repararea acoperişului, ci şi conducerea şcolilor, probleme de angajare, de program", doar o parte dintre atribuţiile referitoare la învăţământ rămânând în competenţa centrului.

El a menţionat că, simultan, trebuie lansat proiectul Legii privind statutul minorităţilor naţionale, apreciind că în acest caz "va fi o dispută lungă şi dificilă".

Un alt proiect prioritar pentru UDMR se referă la "redesenarea" regiunilor de dezvoltare, a spus preşedintele UDMR, care a adăugat că partenerii de coaliţie de la PDL sunt de acord că numărul acestora trebuie dublat.

"Şi proiectul regiunilor de dezvoltare s-a lansat, a trecut tacit de Senat, dar la Cameră va trebui să avem o dispută. Şi cu partenerii de coaliţie trebuie să fim de acord. Ei sunt de acord că numărul de regiuni de dezvoltare trebuie dublat, trebuie să vedem în viitor cum să arate", a arătat Marko Bela.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici