Marko: Ponta a luat o decizie iresponsabilă, de aţâţare a unor sentimente antimaghiare

Preşedintele UDMR, Marko Bela, consideră că, probabil, participanţii la adunarea de la Topliţa au fost induşi în eroare, afirmând că se aştepta la mai multă responsabilitate din partea politicienilor români şi acuzându-l de iresponsabilitate pe liderul PSD Victor Ponta, care a "instigat spiritele".

52 afișări
Imaginea articolului Marko: Ponta a luat o decizie iresponsabilă, de aţâţare a unor sentimente antimaghiare

Marko: Ponta a luat o decizie iresponsabilă, de aţâţare a unor sentimente antimaghiare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Românii din Harghita şi Covasna trebuie să înţeleagă foarte bine că dacă maghiarii din România în general sau din Ţinutul Secuiesc vor dobândi mai multe drepturi pentru păstrarea identităţii, acestea nu lezează niciun drept de la români. Eu aş fi primul care ar ridica glasul dacă s-ar întâmpla aşa ceva", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele UDMR.

Marko a adăugat că, probabil, participanţii la adunarea de la Topliţa "au fost induşi în eroare" de către politicienii prezenţi.

"Dar nu la ei m-aş referi, ci la acei politicieni aflaţi până de curând la guvernare şi care acum reprezintă cel mai mare partid de opoziţie din România. Noi acum comemorăm 20 de ani de la evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş. M-aş fi aşteptat la mai multă responsabilitate de la politicienii români, decât ca tocmai acum să participe la manifestaţii antimaghiare. N-aş fi crezut ca domnul Ponta să fie atât de disperat ca să fie la un eveniment politic cu Corneliu Vadim Tudor, să se alinieze cu Corneliu Vadim Tudor", a spus Marko Bela.

El consideră că "disperarea" lui Ponta arată că acesta a luat, din păcate, "o decizie iresponsabilă", de "instigare a spiritelor şi de aţâţare a unor sentimente antimaghiare" care "nu îşi au locul în România anului 2010".

"Gestul domnului Ponta denotă iresponsabilitate şi disperare, dar nu îmi pot explica de ce a recurs la aşa ceva. Când cineva se teme că pierde popularitate şi vizibilitate, încearcă să recurgă la naţionalism", a adăugat Marko Bela.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a adoptat, la Topliţa, un memorandum în care se arată că românii din cele trei judeţe "duc cu greu povara luptei" pentru păstrarea identităţii, iar cu paşi mărunţi, fără oprelişti, s-a ajuns la "crearea de facto a unui stat în stat" în zonă.

Documentul, care are trei pagini şi a fost adoptat, sâmbătă, la Adunarea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasana, Harghita şi Mureş, întrunită la Topliţa, se adresează Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului, Bisericii şi societăţii civile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Noi, românii din Covasna, Harghita şi Mureş, pe lângă problemele cu care se confruntă toţi fraţii noştri de pe cuprinsul patriei, la peste 90 de ani de la Marea Unire, încă ducem cu greu povara luptei pentru păstrarea identităţii şi a fiinţei noastre naţionale", se arată în memorandum, menţionându-se că în aceste trei judeţe trăiesc peste 400.000 de români.

Semnatarii documentului susţin că în judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş "se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiîntâlnit în Europa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici