Marko se declară de acord cu Băsescu, alegerile prezidenţiale şi generale trebuie făcute simultan

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX că este în totalitate de acord cu ideea exprimată de preşedintele Traian Băsescu, potrivit căruia alegerile prezidenţiale şi generale trebuie să aibă loc simultan.

28 afișări
Imaginea articolului Marko se declară de acord cu Băsescu, alegerile prezidenţiale şi generale trebuie făcute simultan

Marko se declară de acord cu Băsescu, alegerile prezidenţiale şi generale trebuie făcute simultan (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Sunt în totalitate de acord, problema e că la vremea respectivă toate partidele, inclusiv cel al domnului Băsescu, au susţinut acea modificare ce s-a dovedit păguboasă. Acum un an am ales o anumită formulă a Parlamentului, abia a trecut un an şi suntem într-o campanie asemănătoare, de parcă ar trebui să realegem Parlamentul. Deja s-a legat ideea schimbării Guvernului de alegerea preşedintelui, iar aceste alegeri seamănă leit cu nişte alegeri parlamentare", a spus Marko Bela.

Preşedintele UDMR a adăugat că susţine ideea revenirii la organizarea alegerilor generale şi prezidenţiale în acelaşi timp, pentru mandate de patru ani.

"Sunt de acord cu ideea ca din patru în patru ani să avem alegeri parlamentare şi concomitent alegeri prezidenţiale, până nu vom ajunge eventual la ideea că Parlamentul trebuie să aleagă preşedintele. Dar până atunci, sunt de acord că aceste alegeri trebuie să aibă loc simultan", a conchis preşedintele UDMR.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la GDS, că separarea legislativelor de prezidenţiale a fost e eroare şi că cele două alegeri trebuie suprapuse, ceea ce se poate realiza fie prin prelungirea mandatului Parlamentului, fie prin scurtarea celui al şefului statului.

Băsescu a spus că trebuie suprapuse alegerile parlamentare cu cele prezidenţialele, pentru că separarea proceselor electorale a fost "o experienţă proastă".

"Suntem într-un fals total, pentru că alegerile prezidenţiale le duc tot partidele. Candidatul la Preşedinţie nu poate s-o ia ca năucul prin ţară, cu traista-n băţ şi ce să spună? Se pune în funcţiune maşinăria gigantică a partidelor. Este clar că cine a gândit că dacă vor fi prezidenţialele separat, partidele vor sta cuminţi şi-şi vor vedea de guvernare... însăşi Constituţia ne duce la situaţia în care preşedintele desemnează premierul şi atunci partidele se angajază cu toată forţa lor în susţinerea candidaţilor. Este o experienţă proastă. La revizuirea Constituţiei, ori aduce mandatele ambilor la 5 ani ori la 4 ani", a declarat Traian Băsescu.

El a mai subliniat că "este clar" că trebuie suprapuse legislativele cu prezidenţialele, pentru că şi aşa s-a încărcat calendarul electoral cu europarlamentarele.

La modificarea Constituţiei în 2003, mandatul preşedintelui României a devenit de cinci ani, iar cel al Parlamentului a rămas de patru ani, ceea ce a dus la decalarea alegerilor pentru cele două instituţii.

Primele alegeri legislative separate de cele prezidenţiale au avut loc în noiembrie 2008, iar preşedintele Băsescu este primul şef al statului român cu mandat de cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici