Marko: UDMR n-are o relaţie proastă cu Guvernul ungar, dar unii politicieni susţin alternative la UDMR

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, că Uniunea nu are o relaţie proastă cu Guvernul Ungariei, dar că unii politicieni din partidul de guvernământ din statul vecin susţin formaţiuni maghiare din Transilvania "alternative la UDMR".

24 afișări
Imaginea articolului Marko: UDMR n-are o relaţie proastă cu Guvernul ungar, dar unii politicieni susţin alternative la UDMR

Marko: UDMR n-are o relaţie proastă cu Guvernul ungar,dar unii politicieni susţin alternative la UDMR (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Marko Bela a declarat că unii politicieni din formaţiunea de guvernare a statului vecin susţin formaţiuni maghiare din Transilvania "alternative la UDMR", inclusiv din motive personale.

"UDMR nu are o relaţie proastă cu Guvernul din Ungaria, problema noastră este că unii politicieni de parte guvernamentală din Ungaria susţin alternative faţă de UDMR, pe motive personale sau alte motive - intenţia de a înfiinţa un alt partid politic", a spus el.

Marko Bela a adăugat că viitorul preşedinte al UDMR va trebui să aibă în vedere clarificarea acestei situaţii.

"Următoarea conducere a UDMR trebui să clarifice aceste intenţii, trebuie să clarifice aceste abordări şi în mod firesc şi în continuare vom avea interesul unei relaţii cât mai strânse cu Guvernul Ungariei, aşa cum am avut acest interes şi până acum", a arătat el.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, sâmbătă, că partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, este, la ora actuală, împotriva UDMR şi îi susţine pe Laszlo Tokes, care vrea să înfiinţeze Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA), şi pe liderul Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno.

"FIDESZ este la ora actuală împotriva UDMR, a tăiat toate punţile de comunicare importante faţă de UDMR, îl susţine pe episcopul Tokes Laszlo (fost episcop - n.r.) şi partidul său, o altă parte îl susţine pe Szasz Jeno şi partidul acestuia. Or, în această foarfecă a intereselor FIDESZ, UDMR este măcinată. Nu-i corect acest lucru, FIDESZ trebuie să respecte decizia comunităţii maghiare din România şi să o lase să decidă ea", a subliniat Frunda.

Potrivit acestuia, Constituţia Ungariei prevede obligaţia Guvernului ungar de a lăsa la latitudinea minorităţii maghiare din afara graniţelor să decidă în ce o priveşte, dar "acest lucru nu-l face FIDESZ acum".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici