Marko: UDMR va insista ca legile să permită şi minorităţilor să decidă în funcţionarea instituţiilor

UDMR va insista ca în viitoarea lege a educaţiei şi în legea minorităţilor să fie introduse articole care să permită minorităţilor să fie parte atât la deciziile de numire a directorilor în şcoli, cât şi la hotărârile legate de funcţionarea instituţiilor, potrivit liderului Uniunii, Marko Bela.

24 afișări
Imaginea articolului Marko: UDMR va insista ca legile să permită şi minorităţilor să decidă în funcţionarea instituţiilor

Marko: UDMR va insista ca legile să permită şi minorităţilor să decidă în funcţionarea instituţiilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a declarat, agenţiei MEDIAFAX, că amendarea legii educaţiei, descentralizarea administraţiei şi legea minorităţilor vor reprezenta priorităţi ale UDMR în Guvern.

El a arătat că UDMR va susţine în mod special ca în legea minorităţilor şi în cea a educaţiei să fie introduse prevederi privind includerea reprezentanţilor minorităţilor în procesul decizional la nivelul instituţiilor publice.

"De exemplu, atunci când noi vorbim despre descentralizarea şcolilor, ne gândim la faptul că deciziile mai importante - numirea directorilor, avizarea şcolii - ar trebui luate de nişte consilii compuse din trei factori decizionali: primăria, respectiv consiliul local, părinţii, cadrele didactice. În cazul şcolilor cu predare în limba minorităţilor sau în care se predă şi în limba maternă în unele clase, aici ar mai interveni un al patrulea factor, şi anume reprezentanţii comunităţii minoritare respective", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a apreciat că descentralizarea şi autonomia pe criterii etnice nu sunt principii aflate în contradicţie şi că o descentralizare generală, aplicată la nivel naţional, este necesară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici