Marko: Va fi o decizie proastă dacă, pe lângă dubla cetăţenie, se va da şi drept de vot în Ungaria

Vicepremierul UDMR Marko Bela a declarat, sâmbătă, la Izvorul Mureşului, că nu este de acord ca maghiarii din România să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria şi a afirmat că acordarea dreptului de vot în ţara vecină, pe lângă dubla cetăţenie, va fi "o decizie proastă".

1282 afișări
Imaginea articolului Marko: Va fi o decizie proastă dacă, pe lângă dubla cetăţenie, se va da şi drept de vot în Ungaria

Marko: Va fi o decizie proastă dacă, pe lângă dubla cetăţenie, se va da şi drept de vot în Ungaria (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Cel care crede că pentru maghiarii din Ardeal cea mai mare problemă este dacă pot vota sau nu în Ungaria, cred că face o greşeală enormă şi va fi în culpă dacă cetăţenii îşi vor crea acea falsă imagine de viitor că, votând în Ungaria, şi-au îndeplinit datoria de cetăţean, deşi deciziile de acolo nu vor avea o influenţă sau vor avea o influenţă nesemnificativă asupra vieţii lor. Va fi o decizie proastă dacă, pe lângă dubla cetăţenie, se va da şi drept de vot în Ungaria", a declarat, la Tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvorul Mureşului, Marko Bela.

El a spus că solicitarea şi dobândirea cetăţeniei ungare, fără o perioadă de aşteptare mai lungă, de către maghiarii care trăiesc în România, pe bază de limbă, origine, este una firească, dar a subliniat că nimeni nu trebuie să uite că, în calitate de cetăţean al României, trebuie să respecte legile ţării în care trăieşte.

"Acest lucru este firesc, după părerea mea, de fapt aşa procedăm şi noi cu moldovenii, cetăţenii moldoveni au posibilitatea să îşi dobândească sau să îşi redobândească, depinde de statutul fiecăruia, cetăţenia română pe baza unor astfel de cereri.(…) În schimb, eu vă spun sincer, şi probabil că voi mai primi critici în acest sens, că nu sunt de acord ca maghiarii de aici să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria. Noi suntem supuşi legii unei alte ţări, ne place, nu ne place", a afirmat Marko.

Vicepremierul le-a spus celor prezenţi la tabăra de vară că maghiarii din România trebuie să se gândească, atunci când votează, şi la consecinţe, dar mai ales dacă acestea îi privesc în mod direct sau nu.

"Noi participăm la alegerile parlamentare aici în România, fiindcă nu este totuna cine va fi parlamentar, ce fel de legi se vor adopta, cum vor fi guvernaţii şi aşa mai departe. În timp ce, dacă votezi pentru Parlamentul altei ţări, fie vorba şi de Ungaria, consecinţele nu te privesc pe tine sau în mare măsură nu te privesc pe tine. Poate să mai fie şi consecinţe care te şi lezează", a spus Marko.

Vicepremierul Marko Bela a participat, sâmbătă, la Tabăra de Vară "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvorul Mureşului, unde a susţinut o prelegere având ca temă "Trecutul Ardealului - viitorul Ardealului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici