Mazăre despre tandemul Dragnea-Ghiţă la şefia PSD: Nu mi se pare oportună discuţia

Liderul PSD Constanţa, primarul Radu Mazăre, spune că nu i se pare oportună acum discuţia privind tandemul Liviu Dragnea-Sebastian Ghiţă la şefia PSD, apreciind că, ”în principiu, este în regulă”.

323 afișări
Imaginea articolului Mazăre despre tandemul Dragnea-Ghiţă la şefia PSD: Nu mi se pare oportună discuţia

Mazăre despre tandemul Dragnea-Ghiţă la şefia PSD: Nu mi se pare oportună discuţia (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Radu Mazăre a făcut aceste declaraţii joi, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă cererea acestuia de ridicare a măsurii de cercetare sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.

Întrebat dacă şi-ar dori şefia Partidului Social Democrat, Mazăre a spus că nu îl tentează funcţia de preşedinte al partidului.

"Dacă mă tenta, mă tenta funcţia de preşedinte al statului şi aş fi candidat. (...) Nu mi se pare oportun să discutăm acum despre tandemul Ghiţă-Dragnea, nu m-a interesat, nici nu mă preocupă, dar în principiu e în regulă", a spus Radu Mazăre.

În ceea ce îi priveşte pe Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, care sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, primarul Constanţei a spus că dacă doi parlamentari discută despre abrogarea unui articol de lege, nu înseamnă că ei fac trafic de influenţă, precizând că "aceasta este treaba parlamentarilor şi a senatorilor".

"În ceea ce priveşte chestiunea că doi parlamentari discută despre abrogarea unui articol de lege, am tot întors pe toate părţile stenogramele şi n-am văzut nimic imputabil acolo. Discutau că dacă cineva, un parlamentar, face o intervenţie pentru un primar ca să primească bani pentru drum este considerat trafic de influenţă. Păi asta fac toţi. Asta e treaba parlamentarilor şi a senatorilor, să sprijine primarii în relaţia cu Guvernul, să aducă mai mulţi bani la ei în comunitate. Ăsta nu e trafic de influenţă", a spus Radu Mazăre, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie unde se judecă contestaţia sa împotriva măsurii preventive de cercetare a edilului sub controil judiciar.

În legătură cu dosarul de corupţie privind retrocedările ilegale de terenuri în care sunt cercetaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, primarul Radu Mazăre a spus că i se pare ciudat faptul că judecătorii anchetaţi de DNA nu au fost arestaţi.

"Nu pot să comentez despre actele privitoare la retrocedare. Acolo doar am observat că judecătorii terfeliţi nu au fost arestaţi, cum se întâmplă de obicei, şi am observat că au fost puşi sub control judiciar, ceea ce este un semn de întrebare", a adăugat Radu Mazăre.

În 8 octombrie, ICCJ a respins cererea primarului Radu Mazăre de ridicare a măsurii controlului judiciar în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa. Radu Mazăre a contestat această decizie la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în acest caz.

În cererea de ridicare a măsurii controlului judiciar, obţinută de MEDIAFAX, avocaţii lui Mazăre au arătat că procurorii români ar fi comis nereguli în aplicarea comisiei rogatorii, context în care Ministerul de Justiţie din Liechtenstein a notificat instituţia similară din România. Aceştia susţin că procurorii DNA au folosit ca probatoriu şi documente legate de Elan Schwartzenberg, în ciuda "condiţiilor imperative" impuse de magistraţi din Liechtenstein.

Potrivit avocaţilor, această situaţie este "fără precedent", susţinând că "toate care au fost administrate în legătură cu Radu Mazăre (...) sunt nule de drept ca urmare a faptului de necontestat că procurorii români au încălcat condiţiile imperative impuse de judecătorii din Liechtenstein cu privire la utilizarea documentelor din cauza lui Elan Schwartzenberg în dosarul prezent".

În solicitarea depusă la ICCJ, demersurile anchetatorilor sunt descrise de avocaţi drept "o încercare abuzivă de umilire publică" a lui Radu Mazăre.

Pe de altă parte, în solicitare se arată că nu sunt indicii în sensul că Mazăre ar avea intenţia de a se sustrage urmăririi penale prin părăsirea ţării, mai ales că acesta, într-un alt dosar de corupţie, s-a prezentat la toate termenele de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti. În acelaşi context, se arată că, dată fiind calitatea de primar a lui Mazăre, acesta trebuie să fie în ţară în cea mai mare parte a anului, cu excepţia perioadelor de concediu.

Totodată, în cererea adresată instanţei supreme, se reclamă faptul că, după aproximativ cinci luni de la punerea lui Mazăre sub control judiciar, "nu s-a desfăşurat nicio activitate de urmărire penală, cu atât mai mult una care să implice prezenţa acestuia".

În dosarul locuinţelor sociale "Henri Coandă", primarul Constanţei este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul pentru construirea caselor. Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici