Meleşcanu a participat la inaugurarea unei şcoli româneşti în Cernăuţi: România va menţine subiectul Legii educaţiei din Ucraina pe agenda discuţiilor bilaterale

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, joi, la inaugurarea unei şcoli româneşti în localitatea Iordăneşti - raionul Hliboca din regiunea Cernăuţi, Ucraina, precizând că România nu îi va uita niciodată pe cei care vorbesc şi fac parte din etnia românească.

253 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu a participat la inaugurarea unei şcoli româneşti în Cernăuţi:  România va menţine subiectul Legii educaţiei din Ucraina pe agenda discuţiilor bilaterale

Meleşcanu a participat la inaugurarea unei şcoli româneşti în Cernăuţi

„Inaugurarea şcolii cu predare în limba română din Iordăneşti subliniază importanţa pe care o acordăm minorităţii române şi în mod special învăţământului în limba română din Ucraina”, a declarat, la inaugurarea şcolii, ministrul de Externe, potrivit paginii de Facebook a MAE.

Meleşcanu a adăugat că ţara noastră nu îi va uita pe cei care vorbesc limba română şi a precizat că va sprijini Ucraina în domeniul educaţiei.

„România nu o să îi uite niciodată pe cei care sunt vorbitori şi care fac parte din etnia românească. Tot ceea ce ne stă în putere facem pentru a vă ajuta, mai ales în cel mai important domeniu, care este domeniul educaţiei şi al şcolii”, a susţinut ministrul de Externe.

Alături de Teodor Meleşcanu, la eveniment au participat omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, dar şi miniştrii Educaţiei din cele două România şi Ucraina, Liviu Pop şi Lilia Grinevici.

Delegaţia de la Bucureşti a vizitat şi liceul „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din localitatea Carapciv, raionul Hliboka.

Meleşcanu: România va menţine subiectul Legii educaţiei din Ucraina pe agenda discuţiilor bilaterale

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, că până vor fi identificate soluţii concrete, România va păstra subiectul Legii educaţiei pe agenda discuţiilor bilaterale cu Ucraina, adăugând că aceasta are un impact negativ asupra dreptului la educaţie în limba maternă pentru români.

Meleşcanu s-a aflat într-o vizită de lucru la Cernăuţi, iar agenda deplasării a inclus o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, urmată de o declaraţie de presă comună a celor doi demnitari. Demnitarul român i-a transmis omologului său că, în ceea ce priveşte Legea educaţiei din Ucraina, România se aşteaptă la identificarea de soluţii care să răspundă interesului legitim al minorităţii române din Ucraina de a beneficia de dreptul la educaţie în limba maternă la toate nivelurile de educaţie.

„România îşi menţine evaluarea că articolul 7 al Legii educaţiei, în formularea prezentă, are un impact negativ asupra dreptului la educaţie în limba maternă pentru persoanele aparţinând minorităţii române şi, în general, a celor a căror limbă maternă este limba română. Am discutat cu domnul ministru Klimkin pe marginea Opiniei Comisiei de la Veneţia şi am reamintit că, în discuţiile bilaterale de până acum, inclusiv cele la nivel înalt, partea ucraineană a promis că va prelua în legislaţia internă recomandările Comisiei de la Veneţia. România este pregătită să împărtăşească din experienţa pe care o are în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă, în paralel cu asigurarea cunoaşterii limbii române. România este un exemplu în acest sens”, a precizat Teodor Meleşcanu, potrivit unui comunicat al MAE.

Şeful diplomaţiei române a precizat că pentru a identifica o soluţie viabilă este necesar un dialog susţinut şi asocierea constantă a reprezentanţilor minorităţilor naţionale la deciziile autorităţilor ucrainene care îi privesc în mod direct.

Totodată, în cadrul discuţiilor extinse la care au participat şi ministrul român al educaţiei, Liviu Pop, şi omologul său ucrainean, Lilia Grinevici, cele două părţi au convenit începerea negocierilor pe marginea Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina pentru perioada 2017 – 2020. Documentul va include prevederi privind garantarea reciprocă a drepturilor lingvistice ale minorităţilor naţionale înrudite de pe teritoriul fiecărui stat, se arată în documentul citat.

Au fost discutate şi alte teme de interes, inclusiv din perspectiva apropierii Ucrainei de structurile europene şi sprijinul României în acest sens, precum şi evoluţiile de securitate din regiune.

Ministrul Teodor Meleşcanu s-a întâlnit şi cu reprezentanţii minorităţii române din regiunea Cernăuţi, a participat la ceremonia de inaugurare a şcolii cu predare în limba română din localitatea Iordăneşti şi a vizitat liceul „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din localitatea Carapciv, raionul Hliboka. De asemenea, a depus împreună cu ministrul Pavlo Klimkin coroane de flori la monumentele din Cernăuţi ale lui Mihai Eminescu şi Taraş Sevcenko.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat, în 25 septembrie, noua Lege a educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor naţionale, liderul ucrainean evidenţiind, totuşi, necesitatea respectării drepturilor tuturor comunităţilor entice. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, pe 5 septembrie, o nouă versiune a Legii educaţiei, care conţine impunerea de restricţii şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţilor etnice li se va permite să studieze în şcoli doar anumite materii în limbile native. Conform noului program educaţional, doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleza sau altă limbă oficială a UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici