Meleşcanu: Oprea şi Baconschi vor fi invitaţi la comisii pentru discuţii privind scutul

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu (PNL), a declarat, vineri, că ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi cel de Externe, Teodor Baconschi, vor fi invitaţi pentru o discuţie privind sistemul antirachetă, miercuri, în comisiile parlamentare de resort.

18 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Oprea şi Baconschi vor fi invitaţi la comisii pentru discuţii privind scutul

Meleşcanu: Oprea şi Baconschi vor fi invitaţi la comisii pentru discuţii privind scutul (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Vor fi invitaţi la comisie ministrul de Externe, Teodor Baconschi şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea şi probabil şi reprezentanţii serviciilor de specialitate, pentru a ne prezenta elemente legate de această propunere, evaluările lor privind implicaţii, costuri şi aşa mai departe", a declarat Meleşcanu, pentru MEDIAFAX.

Teodor Meleşcanu a menţionat că senatorii au stabilit ca această întâlnire a Comisiei de politică externă şi Comisiei de apărare din Senat să aibă loc miercurea viitoare, la ora 14.00.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.

Băsescu a precizat că mesajul lui Obama a fost adus la Bucureşti de subsecretarul de stat american pentru controlul armanentelor, cu care a avut o întrevedere în cursul dimineţii de joi.

El a menţionat că propunerea SUA a fost aprobată de CSAT.

Şeful statului a ţinut să precizeze că dezvoltarea sistemului antirachetă nu este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse.

Preşedintele a precizat că în perioada următoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru încheierea unor acorduri necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de Parlamentul României.

Traian Băsescu a mai spus că hotărârea CSAT privind dezvoltarea sistemului american antirachetă în România respectă Constituţia şi legile în vigoare şi i-a rugat pe cei care vor dezbate această decizie să o facă "în conformitate cu legile statului român şi nu fără a citi legile".

"Decizia adoptată de CSAT, care trebuie să fie aprobată de Parlamentul României atunci când acordul cu partenerii americani va fi finalizat, s-a adoptat în baza articolului 118, aliniat 5 din Constituţia României, în baza legii nr. 291/2007, legea privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea unor operaţiuni sau trazitul forţelor armate pe teritoriul României. De asemenea, hotărârea CSAT este în acord cu Legea siguranţei naţionale, 51/1991, şi legea apărării naţionale a României, nr. 45/1994", a declarat şeful statului.

El a indicat că, în cazul legii 51/1991, sunt vizate articolele 17 şi 2, iar din legea 45/1994 articolul 1.

"Vă atenţionez asupra articolului 118, aliniat 5 din Constituţie şi cu privire la articolul 3 din Legea 291/2007. Am ţinut să dau aceste elemente de legalitate pentru ca dezbaterile care vor urma, dacă este posibil, să se facă în conformitate cu legile statului român, şi nu fără a citi legile", a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a mai spus că decizia este importantă în consolidarea parteneriatului cu SUA, dar cel mai important este creşterea nivelului de securitate al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici