Meleşcanu s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Externe. Situaţia şcolilor cu predare în limba română din Ucraina, subiect de discuţie

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit, vineri, cu omologul său din Ucraina, Pavlo Klimkin care l-a asigurat pe şeful diplomaţiei române că autorităţile din ţara vecină vor respecta recomandările Comisiei de la Veneţia privind Legea educaţiei din Ucraina.

145 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Externe. Situaţia şcolilor cu predare în limba română din Ucraina, subiect de discuţie

Meleşcanu s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Externe. Situaţia şcolilor cu predare în limba română din Ucraina, subiect de discuţie

”Şeful diplomaţiei române a reiterat îngrijorarea privind situaţia şcolilor cu predare în limba română din Ucraina în urma adoptării noii legi a educaţiei şi a subliniat necesitatea respectării normelor şi standardelor internaţionale în materia protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române. A salutat trimiterea legii educaţiei în analiza Comisiei de la Veneţia şi a exprimat convingerea că recomandările acestui reputat for vor fi implementate de partea ucraineană”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Totodată, Meleşcanu a recomandat ca autorităţile ucrainene să consulte permanent reprezentanţii minorităţilor naţionale în elaborarea deciziilor care îi privesc în mod direct.

”Ministrul de Externe Klimkin a dat asigurări că Ucraina va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi că va implica reprezentanţii minorităţilor române în procesul de implementare a legii educaţiei”, precizează sursa citată.

Klimkin a spus că autorităţile de la Kiev nu intenţionează să afecteze dreptul la educaţie în limba maternă a persoanelor care aparţin minorităţii române.

”Cei doi miniştri au mai discutat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale şi au trecut în revistă teme precum relaţiile Ucrainei cu Uniunea Europeană, dar şi evoluţiile privind securitatea regională şi cooperarea în cadrul formatelor multilaterale”, se mai arată în comunicat.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale vor avea dreptul să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici