Video Mesaje diferite de la Bucureşti şi Chişinău. Dragnea: Domnule Candu, domnule Leancă, chiar nu avem curaj să spunem ce vrem? Eu vreau să ne unim! / Candu: Moldovenii îşi doresc un stat independent, dar sunt tendinţe / Ce spun oficialii despre un referendum privind unirea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că vrea ca România să se unească cu Republica Moldova, întrebându-i pe Andrian Candu şi pe Iurie Leancă: „Chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem?”.

2492 afișări

„(...) Aş vrea să citesc (...) articolul 8 din Actul final de la Helsinki: <<Toate popoarele au mereu dreptul, în deplină libertate, să îşi hotărască când şi dacă doresc statutul politic intern şi extern, fără ingerinţe exterioare şi să îşi urmărească după propria voie dezvoltarea politică, economică, socială şi culturală>>. Pe baza acestui articol s-a reunificat Germania. Dragii mei colegi, domnule preşedinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leancă, chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Şi ca să nu existe echivoc eu o spun deschis, simplu şi explicit: Eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune”, a declarat Liviu Dragnea, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, dedicată Împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Liviu Dragnea a afirmat că va propune Biroului Permanent ca sala de plen a Camerei Deputaţilor să poarte numele primului preşedinte al Parlamentului reunificat al României Mari, Vasile Stroescu.

„România a fost puternică atunci când a fost unită şi va fi unită şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru (...) Voi propune Biroului Permanent ca această sală să se numească sala Vasile Stroescu. Vasile Stroescu a fost primul preşedinte al Parlamentului reunificat al României Mari”, a spus Liviu Dragnea.

Candu, întrebat de unire: Moldovenii îşi doresc un stat independent, dar sunt tendinţe

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a declarat marţi, la Bucureşti, că cetăţenii moldoveni îşi doresc un stat independent şi cu un traseu spre Uniunea Europeană, în contextul în care Liviu Dragnea a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova.

"La ora actuală există opinii diferite în Republica Moldova, trebuie luat în considerare ce vor cetăţenii, azi îşi doresc să fie Republica Moldova stat independent, dar sunt tendinţe.Scopul nostru e să ducem Republica Moldova cât mai aproape ce Uniunea Europeană", a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Candu susţine că trebuie urmărit ce se întâmplă şi în plan regional.

"Pot să spun că Republica Moldova se confruntă cu multe provocări, mai ales în contextul electoral din acest an, ştiţi cine e preşedintele Republicii Moldova, care sunt forţele inclusiv de Federaţia Rusă şi serviciile secrete, ce se întâmplă în plan regional, cu siguranţă, nouă celor de la Chişinău şi clasei politice nu ne vine deloc uşor. Trebuie să facem în aşa fel încât cetăţenii să aibă siguranţa zilei de mâine şi să nu avem chestiuni chiar tragice", a mai spus Candu.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Avem nevoie de o Românie puternică

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a declarat, marţi, la şedinţa solemnă din Parlament, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, că Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică şi de susţinerea integrării europene.

„Vreau să fiţi absolut siguri că Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. Nu trebuie să ne fixăm pe divergenţe de perspective şi opinii. Ceea ce este absolut vital pentru palma de pământ care se numeşte Moldova ţine de consensul pe care ne dorim să-l avem din partea clasei politice româneşti cu privire la caracterul privilegiat al relaţiilor noastre şi susţinerea integrării europene ca unica opţiune de civilizaţie şi dezvoltare. Acesta ar trebui să fie un efort de echipă, depus în mod deschis şi transparent alături de parteneri României din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, şi alte state cu viziuni similar”, a susţinut Candu.

Preşedintele Parlamentului moldovean a adăugat că acesta este singurul mod prin care se poate asigura prosperitatea cetăţenilor Republicii Moldova.

„România trebuie să rămână cel mai fidel, solid şi onest partener al Chişinăului pe traseul său european. Nu mai avem timp să batem pasul pe loc, să ratăm ocazii, să ne pierdem în polemici sterile, pentru că, cu cât societatea noastră este mai divizată, cu atât ne lipsim mai mult de şansa şi perspectivele unei modernizări mai rapide”, a precizat Candu.

De asemenea, acesta a susţinut că, la 100 de ani de la unire, Republica Moldova are de a face, din nou, cu dorinţa unora de a decide în locul ei cum să trăiască şi încotro să se îndrepte.

„Prin diverse metode, directe şi indirecte, prin ustensile moderne ale războiului hibrid şi ale propagandei sofisticate, se încearcă să arate cetăţenilor noştri că locul lor nu este în marea familie europeană, ci altundeva. Presiunile economice şi politice din afară urmăresc distorsionarea valorilor româneşti şi europene, iar războiul propagandistic la care mă refer, sponsorizat moral, ideologic şi financiar, subinează declaraţiile de suveranitate şi independenţă ale Republicii Moldova şi urmăresc revenirea în spaţiul geopolitic rusesc”, a punctat Andrian Candu.

Acesta a subliniat că temelia relaţiei speciale dintre Republica Moldova şi România se bazează pe comuniunea de limbă, istorie, civilizaţie şi cultură.

„Inocularea ideii de apartenenţă la un spaţiu valoric străin nouă, departe de cel european, cu alimentarea nostalgiilor nejustificate pe fondul crizelor politice şi economice pe care le-am avut, de care ne facem vinovaţi şi noi, politicienii, este cu atât mai gravă cu cât arhitectura Securităţii din regiunea în care ne aflăm este tot mai fragilă”, a precizat Candu.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a spus că cele două ţări pot construe, împreună, poduri, drumuri şi afaceri.

„Nu putem schimba parcursul istoric şi nu putem şterge cu buretele ceea ce ne-am fi dorit poate să fie altfel. Doar putem construi împreună, poduri, drumuri şi afaceri, putem demola graniţele spirituale prin limba română ca fundament de coeziune între noi. (...) Vreua să vă îndemn să ne vizitaţi cât mai des pesntru a cunoaşte cât mai bine realităţile noastre, pentru a ne cunoaşte unii pe alţii”, a conchis Candu.

Ce spun oficialii de la Bucureşti şi Chişinău despre un referendum privind unirea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu au declarat că în cazul unirii ar fi nevoie de un referendum atât în Republicii Moldova, cât şi în România, îns niciunul nu a vorbit de o anumită dată, în condiţiile în care opiniile par să fie diferite.

"Orice instrument juridic, iar cel suprem de voinţă populară e referendumul. Când va fi cazul, se va înfăptui", a fost răspunsul lui Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Rep. Moldova.

Întrebat dacă este nevoie şi în România de un astfel de referendum, Liviu Dragnea a răspuns: "Ba da"

„Mi-am dorit şi sper ca ziua de astăzi să devină o zi istorică. Eu astăzi, fiind conştient de implicaţile oricărui cuvânt pe care îl voi rosti astăzi, am spus-o clar, deschis, fără echivoc şi simplu că eu vreau să ne unim cu Moldova. Vreau să fim împreună în UE, dar ca o singură ţară", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, întrebat de unire, Adrian Candu a afirmat: "La ora actuală există opinii diferite în Republica Moldova, trebuie luat în considerare ce vor cetăţenii, azi îşi doresc să fie Republica Moldova stat independent, dar sunt tendinţe. Scopul nostru e să ducem Republica Moldova cât mai aproape ce Uniunea Europeană".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici