Mesajul premierului de Ziua Unirii Principatelor: ”Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici”

Ludovic Orban a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române în care arată că deşi au fost voci care se opuneau unificării, elitele politice au fructificat o şansă şi că ”istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca naţiune atunci când ne uneşte un obiectiv comun”.

338 afișări
Imaginea articolului Mesajul premierului de Ziua Unirii Principatelor: ”Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici”

Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici. Mesajul premierului de Ziua Unirii Principatelor:

“Cu 161 de ani în urmă, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generaţiei paşoptiste, unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român, desăvârşită la 1 decembrie 1918, când a avut loc şi unirea cu Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureş. Ce poate fi mai frumos pentru o naţiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărui împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran şi independent? Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în acelaşi timp ca domnitor al Ţării Româneşti şi al Moldovei a însemnat, cum el însuşi spunea, conform relatărilor vremii, nu doar venirea la putere a unui om, ci a unui popor”, a transmis premierul Ludovic Orban.

El mai arată că românii au multe de învăţat din exemplul artizanilor Unirii Principatelor Române.

”Chiar dacă au existat şi voci care se opuneau unificării, divanurile ad-hoc care au precedat unirea celor două principate au demonstrat dorinţa de unire a românilor, iar elitele politice ale vremii au fructificat o şansă istorică pentru întreaga naţiune. Reformele care au urmat în toate domeniile importante ale economiei şi vieţii social-politice au schimbat în bine destinul acestui popor. A fost un cumul de voinţă şi de curaj politic datorită căruia există şi România de astăzi, revenită de peste un deceniu în marea familie europeană şi partener al Alianţei Nord-Atlantice. Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca naţiune atunci când ne uneşte un obiectiv comun. În 1859, puternica apropiere culturală şi economică dintre Moldova şi Ţara Românească a fost catalizatorul Micii Uniri. Dezvoltarea şi modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost însă posibile fără respectul pentru lege şi pentru binele întregii naţiuni. Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecţie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferenţele de opinie sau rivalităţile politice. Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea ţării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat împreună cu echipa guvernamentală pe care o conduc, în deplin respect pentru lege şi pentru binele societăţii. La mulţi ani, români!
La mulţi ani, România”, a mai afirmat premierul.

În 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Munteniei, după ce în 5 ianuarie fusese votat domnitor al Moldovei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici