Migraţia, printre discuţiile lui Meleşcanu la Consiliului Afaceri Externe. Întrevedere şi cu omologul din Republica Moldova

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a discutat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, luni la Bruxelles, despre migraţie şi despre evoluţiile din zona Golfului. Oficialul român a avut o întrevedere şi cu omologul din Republica Moldova, Nicolae Popescu, în marja CAE.

121 afișări
Imaginea articolului Migraţia, printre discuţiile lui Meleşcanu la Consiliului Afaceri Externe. Întrevedere şi cu omologul din Republica Moldova

Migraţia, printre discuţiile lui Meleşcanu la Consiliului Afaceri Externe. Întrevedere şi cu omologul din R. Moldova

„Temele de discuţie de pe agenda CAE au vizat evoluţiile recente din Iran, Irak, Republica Centrafricană şi aspectele externe ale migraţiei. În contextul evoluţiilor din zona Golfului, miniştrii au discutat despre opţiunile posibile pentru menţinerea acordului nuclear cu Iranul (JCPOA), dar şi despre evoluţiile post-electorale din Irak. Miniştrii de afacerilor externe, inclusiv ministrul Teodor Meleşcanu român al afacerilor externe, au abordat situaţia de securitate din Republica Centrafricană şi ameninţările hibride, evaluând modalităţile în care UE îşi poate spori contribuţia la stabilizarea ţării”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Referitor la migraţie, miniştrii Afacerilor Externe au evaluat pe larg evenimentele recente din Marea Mediterană, convenind asupra oportunităţii menţinerii subiectul în atenţie.

Teodor Meleşcanu a menţionat diferitele iniţiative privind aspectele interne şi externe ale migraţiei, pe care România le-a sprijinit activ pe durata mandatului său de Preşedinţie a Consiliului UE.

„Astfel, în sprijinul unei abordări cuprinzătoare, preşedinţia română a contribuit la rezultate concrete în domenii precum gestionarea situaţiei după debarcarea migranţilor pe teritoriul UE, reforma Sistemului European Comun de Azil, returnarea şi Fondul pentru Azil şi Migraţie”, mai arată sursa citată.

În marja Consiliului Afaceri Generale, cu ocazia dejunului de lucru în prezenţa ministrul Afacerilor Externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, oficialii europeni au exprimat sprijin pentru implementarea reformelor din Acordul de Asociere şi au transmis Chişinăului mesaje de încurajare pentru lupta anti-corupţie şi reformarea instituţiilor.

A fost reafirmat sprijinul UE pentru parcursul european al Republicii Moldova prin reluarea dialogului politic, a cooperării bilaterale pe bază de proiecte şi expertiză, dar şi a asistenţei financiare de la Bruxelles în perioada imediat următoare.

Ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat relaţia specială dintre Romania şi Republica Moldova, precum şi sprijinul constant pentru parcursul european al statului vecin, pe baza implementării susţinute de către acesta a Acordului de Asociere, respectiv a Parteneriatului Strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„De asemenea, a salutat măsurile anunţate de SEAE şi Comisia Europeană pentru sprijinirea reformelor la care s-a angajat guvernul Maia Sandu, a subliniat nevoia unor acţiuni concrete urgente, inclusiv deblocarea asistenţei financiare, reluarea activităţii misiunii de consiliere şi acordarea unui sprijin tehnic pentru consolidarea instituţiilor şi a statului de drept în Republica Moldova”, mai spune sursa menţionată.

Ministrul român de Externe a subliniat preocupările legitime privind securitatea regională şi poziţia ţării noastre în privinţa reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele sale recunoscute internaţional şi fără a afecta vectorul pro-european.

Sursa citată a adăugat că „miniştrii Afacerilor Externe vor adopta Concluzii privind Irakul, Priorităţile UE la Adunarea Generală a ONU, respectiv activităţile de foraj ale Turciei în estul Mediteranei”.

În perioada în care Teodor Meleşcanu era la Bruxelles, CEx al PSD a decis ca ministrul de Externe să fie remaniat. ALDE a nominalizat-o pe Ramona Mănescu pentru a prelua portofoliul Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici