Mihai Răzvan Ungureanu: PNL este prizonierul unui proiect personal al domnului Antonescu. Mă simt dator să-i creez mici inconveniente lui Antonescu

Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, sâmbătă, că există posibilitatea de a accepta PNL într-o formulă complexă de centru-dreapta, dar acest lucru se va putea petrece abia în viitor fiindcă acum PNL este "prizonierul unui proiect personal al domnului Antonescu".

345 afișări
Imaginea articolului Mihai Răzvan Ungureanu: PNL este prizonierul unui proiect personal al domnului Antonescu. Mă simt dator să-i creez mici inconveniente lui Antonescu

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Mihai Răzvan Ungureanu a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Beclean, cât de adevărată este afirmaţia că, în prezent, "se negociază cu unii lideri PNL", acesta răspunzând că "are dialog cu PNL" şi că "undeva, în viitor, există posibilitatea de a accepta PNL într-o formulă complexă de centru-dreapta".

"Dialog am cu PNL. Sunt foarte mulţi lideri PNL în Senat şi e absolut firesc să ai dialog. Nu avem o problemă să avem dialog. Există o linie roşie peste care noi nu putem trece, dar nu numai noi, am văzut şi declaraţiile domnului preşedinte Blaga, ale doamnei Udrea, ale lui Aurelian Pavelescu. Ne întrebăm dacă există o posibilitate de a accepta PNL într-o formulă complexă de centru-dreapta. Sigur că undeva în viitor există, dar în momentul de faţă PNL este prizonierul unui proiect personal al domnului Antonescu. Sigur aţi văzut declaraţiile unor distinşi senatori ai PNL, care spun că Partidul Naţional Liberal este în momentul de faţă condiţionat în existenţa sa de proiectul prezidenţial al domnului Antonescu. În condiţiile acestea ai un dialog politic, dar nu un dialog cu rezultat politic", a spus liderul Forţei Civice.

El a menţionat că, în prezent, nici partidele de centru-dreapta nu au ajuns la negocieri, cu atât mai puţin cu alţii.

"Noi nu am ajuns la negociere cu partidele de centru-dreapta. Deocamdată, vorbim de declaraţii interesante, dar mai e până să ajungem la negociere", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

MRU: Sunt unul din cei 19 milioane care se simte dator să-i creeze mici inconveniente lui Antonescu

Preşedintele Partidului Forţa Civică (FC), Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, sâmbătă, la Beclean, că este unul dintre cei 19 milioane de locuitori ai României care "se simte dator să-i creeze mici inconveniente domnului Antonescu".

Mihai Răzvan Ungureanu a fost întrebat, sâmbătă, la Beclean, dacă va candida la prezidenţiale, liderul Forţei Civice spunând că "devine o datorie civică pentru 19 milioane de cetăţeni să-l contracandideze pe Crin Antonescu".

"M-aţi vota? Eu vă răspund la întrebarea asta, dar s-a răsuflat bancul acesta de când îl spun: în condiţiile în care candidează domnul Antonescu, devine o datorie civică pentru 19 milioane de cetăţeni să-l contracandideze. Ce mi-aş dori să văd ar fi o inflaţie de contracandidaţi la domnul Antonescu. (...) Sunt unul dintre cei 19 milioane de locuitori, care se simte dator să-i creeze mici inconveniente domnului Antonescu", a declarat liderul FC.

El a menţionat că, în condiţiile în care USL nu a găsit decât un singur candidat, "e dramatic pentru USL".

"Se vede că USL nu are resursă umană calificată. Nu a existat guvern în ţara românească atât de plin cu oameni cu probleme penale. E şi mare guvernul şi sunt mulţi cei cu probleme. Îşi culeg demnitarii de pe acolo pe unde noi nu mergem nici noaptea", a spus el.

Mihai Răzvan Ungureanu a comentat şi declaraţiile liderilor PDL referitoare la prezidenţiabilul dreptei, despre care s-a discutat la Baia Mare.

"Eu nu sunt sensibil la întrebări de genul va fi domn, va fi doamnă, va fi înalt, va fi scund, va fi tânăr sau mai în vârstă. Eu cred în alegerea unui candidat unic al dreptei şi mă bucur că vocea noastră nu a sunat în van. E adevărat că, de cinci luni nu mai vorbim despre altceva, că trebuie un singur candidat pentru dreapta. În momentul în care cădem de acord asupra principiului un candidat în dreapta, ceea ce trebuie să îndeplinească el ca model e o matrice de principii, nu doar faptul că nu trebuie să aibă probleme penale. Asta e de la sine înţeles, dar trebuie să fie capabil să îşi asume - pentru că poziţia prezidenţială este una în etajul executiv al organizării noastre statale -, trebuie să-şi asume continuarea proceselor de reformă structurală a statului român", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

El a spus că aceste reforme au fost începute de actualul preşedinte, Traian Băsescu, dar e foarte dificil, pentru că există "forţe concurente, există piedici, timpul e scurt".

"Unele lucruri pot fi duse la bun sfârşit, altele nu apucă să iasă din laborator, să se transforme în realitate, dar reformele structurale ale statului român sunt absolut necesare şi, pe seama căutării şi a identificării compromisului politic capabil să ofere României viziunea de care are nevoie, reformele structurale pot fi continuate. Şi mai este ceva. Cred că în portretul următorului preşedinte trebuie să intre obligatoriu disponibilitatea de a dezbate public problemele grave ale statului. Sunt foarte multe probleme pe care statul în sine le are şi foarte multe problemele cărora nu le-am găsit soluţie. Uneori am fost ipocriţi, uneori, nu, dar avem nevoie, cred, ca preşedintele să pună în faţa oricărui român oglinda care să îi arate românului, indiferent dacă e confortabil sau nu şi pe ce risc politic, ce merge şi ce nu merge şi eventual care sunt soluţiile", a spus Ungureanu.

Întrebat dacă el crede că preşedintele trebuie să fie în continuare "jucător", Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: "Nu am spus jucător. Trebuie să fie patriot şi inteligent. Jucător? Nu-mi pun problema în felul acesta. Trebuie să fie vizionar. Eu judec în alţi termeni. Dacă spunem că trebuie să existe un preşedinte-jucător, atunci, ar trebui să mă gândesc, în cel mai rău caz, că avem şi preşedinte-spectator. Eu nu gândesc în termenii aceştia. Pentru mine politica nu e un joc, pentru mine politica este o artă. Cred că rezultatul politicii nu e un scor pe tabela de marcaj. Îl ţinem minte zece minute şi îl uităm acasă. Eu cred că rezultatul politicii e ce se întâmplă cu copiii noştri, cu copilul meu, peste 20 de ani de acum încolo. Cred că rezultatul politicii este cine ne va plăti nouă pensia peste 20 de ani", a declarat el.

Întrebat dacă se regăseşte în portretul prezidenţiabilului făcut de Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: "Mă regăsesc în portretul de membru de partid al FC".

Senatorul a declarat că dreapta are "din păcate şi din fericire totodată", mai mulţi posibili candidaţi la prezidenţiale decât USL.

"Sunt foarte multe nume care au calităţi. Preşedinte nu te naşti, preşedinte ajungi. Pe de-o parte este votul, pe de altă parte e propria pregătire. Nu poţi să pui chiar orice acolo chiar dacă tendinţa e să votezi aproape orice. Eu cred că trebuie să gândim şi altfel. După dezastrul pe care îl lasă USL la guvernare fiind, nu se poate după 23 de ani să doreşti să stai în aceeaşi mocirlă. Eu vreau să ştiu că, după 20 de ani, am toate motivele să fiu în continuare în ţara mea şi copilul meu munceşte şi plăteşte taxele în ţara mea, nu în Elveţia, în Germania sau peste Ocean. Pentru asta cred că e nevoie să avem un preşedinte din generaţia care în anii 1989-1990 avea la vreo 20-22 de ani, care nu a uitat ce-a însemnat România înainte de 1989, care în 1990 a crezut că se poate altfel şi nu şi-a uitat acel ideal, dar care a avut timp între 1990 şi 2013 să muncească şi să arate că poate fi bun în profesia pentru care şi-a luat diploma şi să spargă acest mare blestem al clasei politice româneşti, care are două mari defecte: mediocritatea şi lenea", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a spus că sunt oameni politici superficiali care ajung în poziţii administrative importante ale statului şi "nu îşi citesc dosarele, nu se informează".

"Să fii demnitar e foarte greu dacă eşti responsabil, să citeşti, să te informezi, să fii bun, să poţi gândi creativ. O mare parte a oamenilor politici au eşuat în meseria lor. Încă o calitate a omului politic: să ştie foarte bine limba română", a declarat Ungureanu.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu va avea un cuvânt de spus în desemnarea candidatului dreptei, Mihai Răzvan Ungureanu a spus: "În semnarea candidatului dreptei cuvântul de spus îl va avea cetăţeanul cu drept de vot, fiindcă el răspunde la sondaje. Se fac sondaje. Probabil că sunt în acele sondaje, dar să ştiţi că nu le plătesc eu. Le plătesc adversarii noştri", a încheiat el râzând.

Colegiul Director al PDL a stabilit, sâmbătă, la Baia Mare, profilul candidatului partidului pentru funcţia de preşedinte, acesta trebuind să prezinte un proiect de ţară, care să se bazeze pe valorile familiei politice populare şi "să aibă dorinţa, voinţa, calităţile umane şi profesionale implementării proiectului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici