Mihalache: Nu vreau să fiu pus în situaţia de a da mail-urile lui Ponta, cu salariile demnitarilor

Majorarea salariilor demnitarilor a fost subiectul unor e-mail-uri trimise de premierul Ponta şefului Cancelariei Prezidenţiale, a susţinut Dan Mihalache, într-o intervenţie la un talk-show tv, el adăugând că nu vrea să fie pus "în situaţia penibilă" de a furniza aceste mail-uri.

1311 afișări
Imaginea articolului Mihalache: Nu vreau să fiu pus în situaţia de a da mail-urile lui Ponta, cu salariile demnitarilor

Mihalache: Nu vreau să fiu pus în situaţia de a da mail-urile lui Ponta, cu salariile demnitarilor (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Tema majorării indemnizaţiilor demnitarilor e una veche, e una la care domnul Victor Ponta a subscris şi a iniţiat-o, e o discuţie care datează de la începutul acestui an şi n-aş vrea sa fiu pus în situaţia penibilă să furnizez e-mail-urile pe care domnia-sa mi le-a dat personal, cu grilele privind salarizarea demnitarilor şi entuziasmul pe care îl avea la momentul respectiv", a spus Mihalache, sâmbătă seara, la Antena 3.

"A discutat cu preşedintele României şi a discutat cu mine această temă şi mi se pare extrem de incorect", a comentat Mihalache.

El a precizat că grilele de salarizare au fost trimise Preşedinţiei spre "informare", în cadrul "consultării inter-instituţionale".

"Solicitarea ca întâi să fie majorate salariile demnitarilor a venit din partea guvernului României, condus de Victor Ponta (...) nu o solicitare, o informare. Preşedinţia României nu are atribuţii în materie de legiferare (...) Fiind şi posturi din structura Administraţiei Prezidenţiale e normal sa fi fost discuţii", a mai spus oficialul de la Cotroceni.

"Incorectă mi se pare conduita de acum a domnului prim-ministru Victor Ponta, care neagă faptul că, de fapt această idee a pornit inclusiv de la domnia-sa . Pot înţelege raţiuni de calcul politic. Nu pot înţelege ipocrizia şi minciuna", a spus Mihalache.

Guvernul va amâna majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari, a anunţat premierul Victor Ponta, joi, spunând că el nu a fost de acord cu această creştere, că ştia însă că măsura este agreată şi de preşedintele Klaus Iohannis, care a avut o discuţie pe această temă cu premierul interimar Gabriel Oprea, dar că l-a auzit, la TV, pe şeful Cancelariei prezidenţiale că infirmă implicarea preşedintelui.

Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea miercuri, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.

Guvernul a stabilit ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.

Astfel, conform deciziei Guvernului, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare sunt majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului este fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

În baza ordonanţei la acest moment în vigoare, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, trebuie să primească o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei trebuie acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

Majorările ar trebui aplicate începând cu luna august a acestui an, prevede ordonanţa în vigoare la acest moment.

În prezent, preşedintele ţării este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, preşedinţii celor două Camere parlamentare şi prim-ministrul - cu 6.184 lei net, vicepremierul - cu circa 5.800 lei net, iar ministrul - cu 5.350 lei net.

Ordonanţa privind majorarea indemnizaţiilor a fost publicată în Monitorul Oficial tot miercuri, la puţine ore după aprobare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici