Video Tudose îşi impune REMANIEREA: Shhaideh, Plumb şi Cuc demisionează din Guvern. Şedinţa CEX PSD se reia vineri/ Dragnea: Toată lumea a plecat supărată

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb nu au putut fi convinse să nu demisioneze din Guvern astfel că ”aproape toată lumea a plecat supărată”.

15795 afișări

23:38: Dragnea: Toată lumea a plecat supărată. Toţi au adus argumente ca Shhaideh şi Plumb să nu plece

Liviu Dragnea a declarat, la finalul CEX PSD, că şedinţa a dura aproape şase ore pentru că foarte mulţi colegi din PSD au dorit să îşi exprime susţinerea pentru Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, care şi-au menţinut decizia de a-şi prezenta demisiile. De asemenea, Răzvan Cuc şi-a prezentat demisia, a confirmat Liviu Dragnea, care a lăudat activitatea acestuia, precizând însă că au existat probleme de comunicare. 

"Toţi colegii au adus argumente ca cele două colege să nu plece din Guvern (...) După toate orele de discuţie şi încă una cu ele, separat, toată lumea le-a cerut să rămână în Guvern. La final şi-au menţionat decizia de a demisiona, că nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare", a spus Liviu Dragnea.

"Aproape toată lumea a plecat supărată", a mai spus Dragnea

Potrivit liderului PSD, Sevil Shhaideh a subliniat că "nu mai poate duce această povară", presiunea fiind foarte mare. Dragnea a punctat că în aceeaşi situaţie este şi Rovana Plumb. 
 
Dragnea: PSD a trecut printr-o cumpănă foarte mare. Ne-am lăsat influenţaţi de "oameni de bine"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi seara, după şedinţa Consiliului Naţional Executiv, că au existat "oameni de bine" din afara partidului care a influenţat liderii şi că acest lucru nu mai trebuie să se repete, recunoscând că formaţiunea pe care o conduce a fost în mare cumpănă.

"În permanenţă se inventează ceva. Cum apare o măsură bună, cum trebuie românii să simtă efectele, se întâmplă ceva. Poate românii nu simt. Sigur că e o supărare mare a tuturor, a premierului, a mea, a colegilor că puteam să discutăm de creşterea economică şi care e posibil să crească. Sperăm să reuşim să comunicăm mai bine. Le-am spus colegilor că toţi am greşit. Toţi ne-am lăsat influenţaţi de oameni "de bine" din afara partidului care au devenit grijulii cu PSD. Si oameni din alte instituţii publice, care dau sfaturi partidului si premierului cum e bine şi cum nu şi eventual să fie şi o încărcătură negativă", a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa CEx al PSD.

"PSD a trecut printr-o cumpănă foarte mare", a spus liderul PSD, care a recunoscut că a discutat zilele trecute cu Mihai Tudose despre demisia acestuia din fruntea Guvernului.

"La un moment dat am discutat şi despre posibilitatea ca el (n.r. Mihai Tudose) să îşi prezinte demisia. I-am spus că nu poate lua în calcul. Am discutat de mai multe ori şi am constatat că am comunicat prost unul cu altul, nu mai putem face asemenea greşeli să punem partidul, coaliţia şi guvernul într-o situaţie ca asta. Am avut de învăţat din situaţia aceasta. Multi au plecat supăraţi", a mai spus Dragnea.

Acesta a avut şi un mesaj pentru "oamenii de bine". "Să nu creadă vreo instituţie că acest partid se lasă subjugat în activitatea politică sau guvernamentală".

Premierul Tudose: Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au venit cu demisiile imediat după după apariţia anchetei DNA privind cazul Belina

Premierul Mihai Tudose a declarat joi seara, după şedinţa Cex PSD că Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh au vrut să demisioneze imediat după apariţia anchetei DNA privind cazul Belina, dar la acea vreme le-a oprit ca să nu fie a nu semnal de degringoladă.

"Atât Sevil, cât şi Rovana au venit să îşi prezinte demisiile. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu şi am reuşit să le oprim tocmai pentru a nu fi un semnal de degringoladă, dar colegele au ajuns la limita răbdării, în special ministrul Sevil", a declarat premierul Mihai Tudose.

Premierul a afirmat că speră ca Sevil Shhaideh să accepte să rămână în aparatul guvernamental. Cât priveşte scandalul dintre premierul Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea, premierul a spus: "Nu a fost război. Nu a fost câştigator".

Cuc: Mi-am menţinut decizia de a demisiona/ Dragnea: Cuc, un tânăr capabil, dar nu ştie să comunice

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că şi-a menţinut decizia de a demisiona, intenţia anunţată la începutul şedinţei Comitetului Executiv Naţional. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus despre Cuc că ”este un tânăr capabil”, dar care nu a reuşit să comunice realizările sale.

”Am luat decizia, mi-am menţinut decizia şi în cadrul CExN. Mulţumesc tuturor colegilor pentru susţinere, dar asta e decizia pe care am luat-o”, a declarat Răzvan Cuc la finele şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat demisia lui Cuc, pe care l-a caracterizat ca ”un tânăr bun, capabil”. ”A prezentat cum a găsit ministerul (...) Dacă ar fi găsit Ministerul Transporturilor cum îl va găsi noul ministru, roata se învârtea altfel”, a spus Dragnea.

Preşedintele Dragnea i-a reproşat lui Cuc doar abilităţile reduse de comunicare. ”Pentru faptul că nu a reuşit să comunice şi că nu a explicat cum a găsit Ministerul Transporturilor, şi-a asumat el răspunderea şi asta arată că este un om de onoare”, a mai spus Cuc.

Liderii coaliţiei guvernamentale se întâlnesc vineri. Va fi discutată şi situaţia lui Viorel Ilie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că vineri dimineaţă liderii coaliţiei guvernamentale se vor întruni în şedinţă pentru a discuta situaţia Guvernului, inclusiv cea a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Întrebat dacă Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul din partea ALDE, va fi remaniat, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: ”Mâine avem coaliţie”.

Anterior, Liviu Dragnea a spus că vineri dimineaţă îl va suna pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. ”Să vedem când putem avea o coaliţie, să discutăm şi cu partenerii”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.

”Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susţinerea în continuare a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA.

Tăriceanu a apreciat că este justificat argumentul lui Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri din considerente de performanţă, dar l-a contestat pe cel privind problemele penale ale unor miniştri. ”Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. Am găsit atâtea informaţii şi dovezi legate de abuzuri ale colegilor doamnei Kovesi încât ne întrebăm care este respectul pentru lege al acestei instituţii (...) DNA şi-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României cum îi convine”, a declarat Tăriceanu.

Plumb, întrebată dacă e supărată pe Tudose: În politică nu sunt supărări; demisia, motivată politic

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a precizat, joi noaptea, după şedinţa CExN în care şi-a prezentat demisia ca urmare a solicitării premierului Tudose, care a indicat-o pentru a o remania, că în politică nu există supărări, ea precizând că demisia are doar motivaţie politică.

„Am spus clar că am luat o decizie, nu la cald, am cumpănit şi pentru că sunt un om bun de partid şi pentru că acest partid a câştigat încrederea în milioane de oameni prin programul pe care noi l-am prezentat, acest program trebuie în continuare să fie pus în aplicare. Nu am renunţat la demisie, demisia este un act unilateral şi nu mă joc şi sunt fermă în momentul în care iau o decizie. Am spus-o la începutul şedinţei CExN, mi-am menţinut-o (...) Demnitatea este ceea ce ne rămâne”, a spus Rovana Plumb, la ieşirea din sediul PSD.

Întrebată dacă este supărată pe premierul Tudose, Plumb a spus: „În politică nu există supărări. În politică trebuie să-şi vezi de drumul tău. Întotdeauna voi rămâne membră a PSD şi mă mândresc cu asta”.

Chestionată dacă premierul Tudose a greşit susţinând public ideea remanierii sale, Plumb a spus că întotdeauna a vorbit în partid, în forurile statutare. „Nu m-am exprimat public, nu am acuzat pe nimeni. Sigur că de aceea nu mi-am exprimat punctul de vedere decât în cadrul CExN”, a spus Plumb.

Întrebată ce s-a întâmplat din momentul în care CExN a votat susţinerea sa în funcţia de ministru, după acuzaţiile făcute de DNA privind Dosarul Belina, şi până în acest moment, când a demisionat, Plumb a răspuns: „Ceea ce s-a schimbat... Sunt mai mulţi factori la care nu aş vrea să fac referire în momentul de faţă, dar vreau să vă asigur că nu există o motivaţie decât politică, pentru că nu vreau şi nu mi-am dorit niciodată să punem sub semnul întrebării guvernarea”.

„Nu am vorbit de presiune politică, am spus că sunt un om de partid şi am spus că întotdeauna voi respecta ceea ce românii ne-au încredinţat prin votul lor”, a mai spus Rovana Plumb.

Claudiu Manda: Demisia este un act unilateral, până la urmă; am luat act

Liderul PSD Dolj, Claudiu Manda, a declarat joi, după şedinţa CEx al PSD, că demisia celor trei miniştri este un act unilateral, iar liderii social-democraţi doar au luat act de demisiile miniştrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc.

”Toţi care au vorbit au susţinut că nu ar trebui să demisioneze niciunul. Până la urmă demisia este un act unilateral, am luat act de această demisie (...) Colegii au început prin a-şi anunţa demisia, au fost luări de cuvânt din partea membrilor CEx în care toţi care au luat cuvântul au spus că nu ar trebui săşi dea demisia niciunul dintre ei, dacă ar fi să facem o evaluare”, a declarat Claudiu Manda, lider al PSD Dolj.

El a mai spus că nu crede că Mihai Tudose va demisiona din fruntea Executivului şi a negat existenţa unui războiul între premier şi Liviu Dragnea.

”Nu a fost o bătălie între Tudose şi Dragnea, nu avem un învingător, nu avem un învins”, a adăugat Manda.

El a mai spus că nu a existat o discuţie în CEx despre Viorel Ilie.

”Noi ne-am rezumat la ccei trei miniştri cu care am început şedinţa, ei spunând foarte clar că vor să demisioneze”, a mai afirmat Claudiu Manda.

23:26: Sedinţa PSD s-a încheiat. Votul va fi reluat vineri de la ora 12:00.
 
Liderii PSD se reunesc vineri, la ora 12.00, într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, după ce joi seara, după aproape şapte ore, social democraţii nu au mai dat vot pentru susţinerea faţă de cei patru miniştri care au anunţat că sunt dispuşi să demisioneze.

Potrivit unor surse politice, trei miniştri nu au renunţat la demisiile pe care s-au arătat dispuşi să le depună. Este vorba despre Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc.

Potrivit surselor politice, în şedinţa de vineri se vor discuta înlocuitorii pentru cele patru portofolii.

22.30: Majoritatea membrilor CExN al PSD nu susţin remanierea: urmează votul 
 
Majoritatea membrilor Comitetului Executiv Naţional care au luat cuvântul s-au pronunţat împotriva demisiilor Rovanei Plumb, Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc şi Ilan Laufer, cerute de către premierul Mihai Tudose, au declarat pentru Mediafax surse social-democrate.
 
În dezbaterile din CExN al PSD privind remanierea, cei care au luat cuvântul în şedinţă s-au pronunţat, în majoritatea lor, împotriva acceptării de către partid a demisiilor celor patru miniştri pe care primul-ministru Mihai Tudose vrea să-i înlocuiască.

La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa Comitetului Executiv a fost întreruptă de o scurtă pauză, urmând ca şedinţa să fie reluată pentru concluzii şi pentru votul propriu-zis privind acceptarea sau nu a demisiilor.

20.29: Patru miniştri şi-au anunţat disponibilitatea de a demisiona dacă CExN al PSD le va cere - surse

Miniştrii Rovana Plumb, Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc şi Ilan Laufer şi-a anunţat disponibilitatea de a renunţa la posturile guvernamentale dacă membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD le solicită acest lucru.

Cei patru miniştri au făcut acest anunţ în cadrul şedinţei CExN, care se desfăşoară la ora transmiterii acestei ştiri, potrivit unor surse social-democrate.

Ei erau vizaţi de proiectul de remaniere al premierului Mihai Tudose, ultimul de pe lista cu remaniabili a lui Tudose fiind ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, însă acesta este membru ALDE şi beneficiază de susţinerea partidului, reconfirmată joi de către preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu.

Conducerea PSD dezbate la această oră oportunitatea unei remanieri şi dimensiunile acesteia.

18.06: Laufer, întrebat despre demisie: Dacă CExN va cere acest lucru...

Ministrul pentru Mediul de afaceri, Ilan Laufer, a precizat, joi, înaintea CExN al PSD, că decizia privind remanierea Guvernului aparţine CExN, el arătând că va demisiona dacă acest for îi va solicita.

„O să vedem la CExN”, a spus Laufer înaintea şedinţei, întrebat dacă premierul Mihai Tudose este mulţumit de activitatea sa.

Chestionat asupra demisiei, Laufer a spus: „O să vedem la CExN care este decizia. Dacă CExN va cere acest lucru...”.

18.05: Fifor, lui Tudose: Eu nu cred în chestiunea aceasta cu miniştri cu probleme penale

Preşedintele CN al PSD, senatorul Mihai Fifor, a precizat, joi, înaintea CExN al PSD, că nu „crede” în chestiunea cu „miniştri cu probleme penale”, el replicându-i astfel premierului Tudose, care a indicat tocmai astfel de miniştri PSD pentru a fi remaniaţi.

Întrebat dacă împărtăşeşte punctul de vedere al premierului Mihai Tudose potrivit căruia miniştrii cu probleme penale ar trebui să-şi dea demisia, Fifor a răspuns: „Eu nu cred în chestiunea aceasta cu miniştri cu probleme penale”.

„Eu discut despre colegii mei care, atât timp cât în România există prezumţia de nevinovăţie, aceasta trebuie aplicată. Eu aşa ştiu că spune Constituţia: un om până nu are o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă este un om nevinovat”, a adăugat Fifor.

17.15 Dragnea şi Tudose au venit împreună la şedinţa PSD de la sediul Kiseleff, anterior având o întâlnire la un alt sediu al PSD, cel din Băneasa. 

Liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose au mers împreună la şedinţa Consiliului Naţional Executiv, acolo unde se va discuta situaţia Executivului, după ce premierul a recunoscut că a discutat într-un cerc restrâns despre demisie şi că are în vedere mai multe schimbări în Cabinet.

Întrebat care este situaţia cu Guvernul, Liviu Dragnea a declarat scurt: "Păi am văzut că e 6,1 creştere economică, deci va fi mai mare".

La rând său, chestionat cu privire la o posibilă demisie, Mihai Tudose a spus că stă la dispoziţia partidului.

"Oricând îmi cere partidul demisionez", a precizat Tudose.

17.05 Manda: Nu cred că Tudose va face remanierea în ciuda votului partidului

Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, joi, înaintea CExN a PSD, că în opinia sa premierul Mihai Tudose nu va face o remaniere guvernamentală în ciuda votului partidului.

„Nu cred că premierul Tudose va face remanierea în ciuda votului partidului. Şi premierul a înţeles şi a acceptat că CExN este cel care l-a nominalizat şi pe premier şi pe ceilalţi membri ai Guvernului, motiv pentru care CExN va evalua şi va decide”, a spus Manda.

El a arătat că aşteaptă ca în Comitetul Executiv să fie exprimate punctele de vedere ale premierului şi ale colegilor vizaţi de remaniere.

Întrebat despre nemulţumirile expuse de premier vizavi de relaţia miniştrilor vizaţi de remaniere cu Bruxelles, Manda a spus: „Nu ştiu care sunt, am văzut aceste aspect invocat de premier, rămâne să discutăm”.

Manda a negat că în PSD ar exista o luptă internă între Dragnea şi Tudose.

Comitetul Executiv Naţional al PSD decide, vineri, care sunt miniştrii care vor fi remaniaţi.

17.00 Andronescu, despre situaţia PSD: Era de evitat să ajungem aici; sunt mai multe greşeli făcute

 Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, joi, înaintea CExN a PSD, că era de evitat să se ajungă în situaţia actuală, în care premierul Mihai Tudose să vorbească despre demisie, ea apreciind că partidul a făcut mai multe greşeli.

„Eu vreau să aflu întâi de ce am ajuns aici şi de ce n-am avut o singură grijă – aceea a guvernării. Şi după aceea, sigur că o să vedem ce e de făcut”, a spus Andronescu.

Întrebată dacă va crea instabilitate o eventuală demisie a lui Tudose şi dacă este de evitat demisia lui, Andronescu a răspuns: „Era de evitat să ajungem aici. Era clar de evitat”.

Chestionată dacă PSD a făcut o greşeală susţinându-l pe Tudose în funcţia de premier, Andronescu a răspuns: „Cred că sunt mai multe greşeli”.

16.35 Rovana Plumb: Voi discuta în forul PSD. Funcţia mi-a fost încredinţată de partid

Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene, al cărei nume se află pe lista miniştrilor remaniabili, a declarat înainte de .şedinţa CEx al PSD, că funcţia pe care o deţine i-a fost încredinţată de partid şi îşi va exprima poziţia în cadrul forului social democraţilor.

"Sunt un om de partid şi partidul înseamnă mult. Funcţia de ministru mi-a fost încredinţată de partid, iar poziţia va fi exprimată în Comitetului Executiv al partidului. Pentru noi este importantă stabilitatea ţării şi punerea în aplicare a programului de guvernare", a declarat Rovana Plumb, înainte de şedinţa PSD în care se va decide ce ministru pleacă din Cabinetul Tudose.

Întrebată dacă a avut probleme în semnarea actelor de către oficialii de la Bruxelles, după începerea anchetei privind Braţul Belina, Plumb a afirmat că: "Nici eu, nici colegii mei nu avem cunoştinţă de aceste lucruri. Toate demersurile la Bruxelles au avut succes. Am avut cu toţii întâlnire cu Comisisa Europeană şi am primit felicitări din partea comisiei pentru paşii pe care i-am făcut".

16.10 Firea, atac la Tudose: Nemulţumirile şi supărările se spun în partid, nu la emisiuni televizate

Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea l-a criticat, joi, înainte de CExN al PSD, pe premierul Mihai Tudose, care a anunţat la un post TV că vrea să facă o serie de remanieri, precizând că nemulţumirile şi supărările se spun în partid, nu la emisiuni televizate.

VEZI toată DECLARAŢIA Gabrielei Firea

16.00 Liviu Dragnea şi Mihai Tudose s-au întâlnit în sediul PSD din Băneasa. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul Mihai Tudose au avut o întrevedere înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, cei doi întâlnindu-se în sediul partidului din Băneasa.

Potrivit unor surse social-democrate, în sediul din Băneasa, au mai trecut şi alţi lideri ai partidului, în afară de premier şi preşedintele Dragnea.

Între timp, membrii Comitetului Executiv Naţional, care se întruneşte de la ora 17, au început să vină la sediul central al PSD, de pe Şoseaua Kiseleff, printre ei fiind Gabriela Firea, Marian Neacşu şi Rovana Plumb.

--------------------

15.50 Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.

”Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susţinerea în continuare a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA.

Tăriceanu a apreciat că este justificat argumentul lui Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri din considerente de performanţă, dar l-a contestat pe cel privind problemele penale ale unor miniştri. ”Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. Am găsit atâtea informaţii şi dovezi legate de abuzuri ale colegilor doamnei Kovesi încât ne întrebăm care este respectul pentru lege al acestei instituţii (...) DNA şi-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României cum îi convine”, a declarat Tăriceanu.

El s-a referit şi la faptul invocat de către premierul Tudose, privind temerile oficialilor europeni în cazul miniştrilor care se ocupă de fonduri europene, liderul ALDE precizând că nu este cazul lui Viorel Ilie.

“Cred că şi premierul trebuie să ţină cont de argumentele prezentate. Motivele pentru care doreşte ca cele două doamne (Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh - n.red.) să plece din Guvern, în cazul ministrului Ilie nu se aplică. Mă aştept ca după reuniunea PSD să avem o discutie cu premierul Tudose în care să-i prezint în detaliu concluziile noastre”, a spus Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici