Ministerul de Externe: Autorităţile române, informate în prealabil asupra discursului lui David Cameron privind migraţia

MAE precizează că autorităţile române au fost în prealabil informate asupra discursului premierului britanic pe tema "controlului migraţiei", în cadrul unei convorbiri David Lidington-George Ciamba, partea română susţinând intangibilitatea principiului liberei circulaţii a persoanelor.

450 afișări
Imaginea articolului Ministerul de Externe: Autorităţile române, informate în prealabil asupra discursului lui David Cameron privind migraţia

Ministerul de Externe: Autorităţile române, informate în prealabil asupra discursului lui David Cameron privind migraţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"MAE a luat notă de discursul susţinut la 28 noiembrie 2014 de premierul britanic, David Cameron, pe tema «controlului migraţiei». MAE precizează că autorităţile române au fost, în prealabil, informate de David Lidington, ministru de stat pentru Europa, asupra discursului premierului britanic pe tema controlului migraţiei şi mobilităţii europene spre Marea Britanie, în cadrul unei convorbiri cu omologul său, secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE, George Ciamba. În cadrul convorbirii, partea română a susţinut intangibilitatea principiului liberei circulaţii a persoanelor şi interconexiunea acestuia cu celelalte libertăţi fundamentale ale UE. Partea română a evidenţiat, totodată, că o serie de studii realizate atât de Comisia Europeană, cât şi de Marea Britanie indică faptul că mobilitatea are efecte economice pozitive asupra economiilor statelor gazdă", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Ministerul de Externe.

MAE notează faptul că, în cadrul discursului, premierul britanic a reafirmat importanţa principiului liberei circulaţii a persoanelor la nivelul UE, subliniind beneficiile pe care lucrătorii mobili le aduc economiei britanice, precum şi avantajele pe care acest drept fundamental le aduce celor 1,3 milioane de cetăţeni britanici care activează în alte state membre ale UE.

"În ceea ce priveste prevenirea eventualelor abuzuri de libera circulaţie, MAE precizează că Decizia recenta a Curţii de Justiţie a UE în cazul Dano a confirmat ca legislaţia Uniunii Europene conţine garanţiile necesare pentru prevenirea acestora. Decizia vine, astfel, în confirmarea celor deja precizate în Comunicatul Comisiei Europene din noiembrie 2013, care arată că dreptul UE include suficiente garanţii pentru prevenirea abuzului de libera circulaţie. Decizia Curţii de Justiţie a UE în cazul Dano demonstrează, o dată în plus, că principiul libertăţii de circulaţie a persoanelor este unul fundamental al Uniunii Europene, care nu trebuie contestat sau pus în discuţie într-o manieră populistă", adaugă sursa ciată.

De asemenea, MAE arată că reiterează şi cu această ocazie, aşa cum a facut-o şi în cadrul convorbirii secretarului de stat pentru afaceri europene cu ministrul britanic de stat pentru Europa, "menţinerea poziţiei principiale ferme a României de sprijin pentru aplicarea integrală a principiului liberei circulaţii a persoanelor, aşa cum este acesta prevăzut în Tratatele UE şi dezvoltat în legislaţia europeană secundară şi legislaţiile naţionale ale statelor membre". "MAE subliniază faptul că, anterior oricarei intenţii de schimbare a legislaţiei, este necesară epuizarea posibilităţilor oferite de toate aceste paliere ale cadrul juridic actual", se precizează în comunicat.

"MAE va umări, în continuare, măsurile concrete care vor fi propuse de Marea Britanie, precum şi orice alte propuneri care ar putea modifica actualul echilibru european în materie de liberă circulaţie a lucrătorilor. Partea română şi-a exprimat în nenumărate ocazii disponibilitatea de a lucra cu guvernul britanic şi este convinsă că prin discuţii bilaterale pot fi identificate măsurile cele mai efieciente pentru a preîntampina eventualele abuzuri, în cadrul conferit de legislaţia europeană acuală", menţionează sursa citată.

Totodată, MAE precizează că va continua să se asigure, alături de noua Comisie Europeană şi în dialog cu toate statele membre ale UE, că drepturile cetăţenilor români, în calitate de cetăţeni europeni, sunt pe deplin respectate.

Premierul britanic, David Cameron, a declarat, vineri, că planul său destinat limitării afluxului de imigranţi din Uniunea Europeană în Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene, relatează AFP.

"Nu există nici o îndoială că planul în ansamblul său va necesita câteva modificări ale Tratatelor şi sunt încrezător în capacitatea noastră de a le negocia", a declarat el, în timp ce îşi prezenta măsurile.

Într-un discurs foarte aşteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice şi a curentului eurofob, a pledat pentru o limitare a accesului la indemnizaţii sociale al imigranţilor care provin din Uniunea Europeană.

Planul său, a cărui aplicare rămâne incertă, prevede un termen de patru ani înainte ca imigranţii să poată obţine anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuinţe sociale. Această măsură vizează în primul rând muncitorii slab calificaţi veniţi în special din estul Europei.

Un imigrant nu ar trebui să vină în Marea Britanie fără o ofertă de lucru şi va fi rugat să părăsească ţara după şase luni dacă nu şi-a găsit un loc de muncă, a adăugat Cameron, care susţine că vrea să revină la politicile implementate în anii '80 de Margaret Thatcher.

Alte variante evocate în ultimele săptămâni, precum instaurarea unui plafon privind numărul de imigranţi, au fost însă abandonate.

Consilierii premierului conservator se tem că o asemenea măsură nu poate fi aplicată pentru că nu ar fi conformă cu principiul liberei circulaţii a persoanelor în UE.

În ultimele săptămâni, partenerii săi europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, au subliniat de mai multe ori caracterul intangibil al liberei circulaţii a persoanelor în UE.

Discursul premierului britanic intervine la o zi după publicarea unor noi date privind imigraţia, considerate ca o nouă lovitură cu şase luni înaintea alegerilor generale.

Partidul Conservator şi-a fixat ca obiectiv limitarea migraţiei nete (diferenţa între imigranţi şi emigranţi) la 100.000 de persoane. Oficiul Naţional de Statistică a prezentat însă joi o creştere de 39 la sută a migraţiei nete în perioada iunie 2013-iunie 2014, la 260.000 de persoane.

Mai mult de jumătate dintre cele 583.000 de persoane care au sosit în ţară în această perioadă sunt cetăţeni din celelalte state UE.

Această derivă a accentuat presiunea asupra lui David Cameron din partea aripii eurosceptice a partidului său şi a partidului populist UKIP, care a făcut din imigraţie principala sa armă de luptă.

Premierul nu exclude, în lipsă de reforme, să pledeze pentru ieşirea ţării din UE în cadrul unui referendum prevăzut pentru 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici