Ministerul de Externe, revine cu declaraţii: Ministrul ungar a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti

Ministerul de Externe revine miercuri cu o completare legat de discuţia dintre Teodor Meleşcanu şi omologul său ungar Péter Szijjártó, anunţând că în cadrul întâlnirii oficialul de la Budapesta a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în justiţie.

283 afișări
Imaginea articolului Ministerul de Externe, revine cu declaraţii: Ministrul ungar a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti

Ministerul de Externe, revine cu declaraţii: Ministrul ungar a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti

"Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, a avut loc la solicitarea expresă părţii române, în condiţiile menţinerii de către partea ungară a unei atitudini neconstructive şi pentru a descuraja provocările constante ale părţii ungare", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

"În timpul întrevederii, ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în justiţie. Ministrul Teodor Meleşcanu a reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcţional şi care respectă valorile europene şi, implicit, principiul separaţiei puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenţie a Guvernului în Justiţie. De asemenea, ministrul român a solicitat încă o dată omologului său ca oficialii unguri să evite pe viitor orice provocări la adresa României", mai precizează sura citată.

Completarea vine după ce Ministerul de Exxterne a anunţat marţi că Teodor Meleşcanu a avut o discuţie cu ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, în care i-a cerut moderaţie în declaraţiile oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declaraţii au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar.

Péter Szijjártó a criticat, în urmă cu câteva zile, adoptarea Codului Administrativ în forma actuală de către Guvernul de la Bucureşti, spunând că în acest fel drepturile minorităţilor nu mai sunt respectate.

Péter Szijjártó a subliniat că, în conformitate cu noua lege, o minoritate naţională îşi pierde drepturile de utilizare a limbii materne în cazul în care proporţia sa scade sub pragul de 20%, în
timp ce legea anterioară garanta protecţia drepturilor deja dobândite, indiferent de modificarea ulterioară a numărului membrilor comunităţii.

Taguri:
mae,
unagria,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici