Ministerul Mediului lansează un nou apel de proiecte pentru insule ecologice digitalizate prin PNRR

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează, joi, al doilea apel de proiecte pentru construirea de insule ecologice digitalizate, prin PNRR. În cadrul primei runde, 167 de beneficiari au solicitat peste 8.300 de astfel de insule, în valoare de peste 140 de milioane de euro.

266 afișări
Imaginea articolului Ministerul Mediului lansează un nou apel de proiecte pentru insule ecologice digitalizate prin PNRR

Ministerul Mediului lansează un nou apel de proiecte pentru insule ecologice digitalizate prin PNRR

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează a doua rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiţia I.1.b. Construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020 – 2026.

Apelul de finanţare este deschis în perioada 20 aprilie 2023 - 20 iunie 2023.

În cadrul primei runde, lansate în toamna anului trecut, au fost selectaţi 167 de beneficiari care au solicitat finanţarea a 8.395 de insule ecologice digitalizate, în valoare de 140.104.000 euro. Alocarea financiară aferentă celei de-a doua runde este repartizată astfel: pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi: 77.979.971,54 euro; pentru insule supraterane cu containere individuale: 31.662.349,22 euro; pentru insule subterane cu containere individuale: 10.383.679,24 euro”, transmite Ministerul mediului într-un comunicat.

Această subinvestiţie sprijină activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale, acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului „plăteşte pentru cât arunci”.

Apelul lansat în toamna anului trecut a demonstrat interesul crescut pentru finanţarea acestor insule ecologice digitalizate. Oferim şi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în zonele urbane, unde nu pot fi amplasate celelalte tipuri de containere. Aceste insule vor fi extrem de utile în managementul deşeurilor din România, având capacităţi pentru cele 5 fracţii: pentru biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos.

Beneficiari eligibili sunt unităţile administrativ–teritoriale, Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI – uri), alte asocieri de UAT-uri. Valorile eligibile corespund unor costuri unitare. Astfel, pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi preţul este 14.000 euro/insulă, fără TVA; pentru insule supraterane cu containere individuale - 19.000 euro insulă, fără TVA; iar pentru insule subterane cu containere individuale - 50.000 euro/insulă, fără TVA.

Ca urmare a implementării acestei subinvestiţii, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie 2026 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 13.752 de insule ecologice digitalizate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici