Miniştri PSD: Cinci nume certe, miercuri seară, cinci portofolii disputate de lideri importanţi-surse

Unii dintre liderii importanţi ai PSD îşi vor disputa, joi, în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CExN) ministerele care revin social-democraţilor, competiţia dintre aceştia urmând a fi una acerbă, în condiţiile în care lobby-ul pe lângă membrii CExN a început deja de miercuri.

46 afișări
Imaginea articolului Miniştri PSD: Cinci nume certe, miercuri seară, cinci portofolii disputate de lideri importanţi-surse

Miniştri PSD:cinci nume certe, miercuri seară, cinci portofolii disputate de lideri importanţi-surse (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, ministerele care vor face, în mod cert, "victime" printre liderii PSD, întrucât doar unul dintre cei doi sau trei candidaţi va fi desemnat, prin vot, pentru a deţine protofoliul, sunt: Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru IMM-uri şi Ministerul Mediului.

Pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor se anunţa, încă din campanie, o luptă strânsă între Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. Între timp, lucrurile s-au mai complicat. Oprea a fost ridicat în grad de către preşedintele Traian Băsescu, de la general de o stea la general de trei stele, iar în competiţia dintre el şi Dragnea a mai intervenit un posibil candidat: Cătălin Voicu, susţinut de PSD Bucureşti.

Pentru Ministerul Afacerilor Externe se confruntă alţi doi candidaţi redutabili: Cristian Diaconescu şi Titus Corlăţean, în timp ce Ioan Toma şi Constantin Niţă luptă şi ei pentru Ministerul pentru IMM-uri.

Ministerul Mediului este, de asemenea, disputat de Rovana Plumb şi de viceprimarul Constanţei, Nicolae Nemirschi, susţinut de liderii organizaţiei PSD Constanţa, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Nici Sănătatea nu este un portofoliu care să fie adjudecat fără luptă. Dacă în campanie se ştia că acest portofoliu va fi disputat de Irinel Popescu şi Florian Popa, în ultimele zile a mai apărut un candidat, în persoana lui Ionuţ Bazac, fost secretar de stat în acelaşi minister în Cabinetul Năstase.

Discuţiile de miercuri seara dintre liderii PSD, pe lângă cele cinci portofolii disputate, au dus şi la conturarea a cinci nume de miniştri daţi ca aproape cerţi, neavând, cel puţin până joi dimineaţa, vreun contracandidat.

Surse din PSD au dat ca sigure numele lui Dan Nica în funcţia de vicepremier, Marian Sârbu pentru Ministerul Muncii, Ilie Sârbu pentru Ministerul Agriculturii, Victor Ponta pentru Relaţia cu Parlamentul şi Ecaterina Andronescu pentru Ministerul Educaţiei.

Însă chiar şi cei cinci creditaţi ca fiind certitudini în viitorul Guvern ar putea avea surprize la Comitetul Executiv de joi, unii lideri ai partidului neexcluzând, de exemplu, o candidatură a Olguţei Vasilescu, fie pentru Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, fie pentru Ministerul Educaţiei.

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD se va reuni, joi, pentru a decide, prin vot, asupra propunerilor de candidaţi pentru portofoliile din viitorul Guvern.

Surse din PSD au precizat, pentru MEDIAFAX, că ministerele disputate de mai mulţi contracandidaţi ar putea fi decise prin trocul de voturi în cadrul CExN, candidaţii începând încă de miercuri să îşi facă lobby pe lângă membrii CExN, pentru a obţine votul acestora.

În cadrul CExN se va prezenta o listă cu candidaturi pentru ministere, existând însă şi posibilitatea de a se face noi propuneri sau autopropuneri în timpul şedinţei.

Dat fiind faptul că nominalizările pentru funcţiile de ministru se vor face în urma unui vot secret (potrivit uzanţelor, votul secret este utilizat atunci când este vorba de persoane), nu este exclus ca CExN de joi să rezerve surprize în această privinţă.

Citeşte şi:

PDL şi PSD şi-au împărţit ministerele

Elena Udrea, Berceanu, Pogea, Blaga, printre posibilii miniştri ai PDL

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici