Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu: Este nevoie de relansarea proiectului european

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat luni la reuniunea informală de la Varşovia a miniştrilor de externe din UE, pledând pentru clarificarea procedurilor de urmat după Brexit, dar şi pentru nevoia de solidaritate şi unitate în acţiune a celor 27 de state UE.

198 afișări
Imaginea articolului Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu: Este nevoie de relansarea proiectului european

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu: Este nevoie de relansarea proiectului european (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Reuniunea informală de la Varşovia, convocată cu doar o zi înaintea Consiliului European de la Bruxelles, a avut pe agendă decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană şi paşii de urmat după referendumul din Regatul Unit.

Potrivit MAE, ministrul român al afacerilor externe a exprimat regretul pentru rezultatul referendumului din 23 iunie, subliniind, în acelaşi timp, faptul că România respectă decizia cetăţenilor Marii Britanii. Lazăr Comănescu a spus că este moment dificil, inclusiv prin prisma faptului că UE pierde un membru important, şi a subliniat necesitatea menţinerii unităţii şi solidarităţii de acţiune “a celor 27”.

Şeful diplomaţiei române a invocat nevoia clarificării procedurilor de urmat, atât la nivelul UE, cât şi în plan intern, în Regatul Unit. În acelaşi timp, potrivit sursei citate, el a afirmat că se impune "un proces de reflecţie, în comun, la nivel UE, care să vizeze redarea încrederii cetăţenilor europeni în proiectul european".

La reuniunea informală au participat miniştrii din Austria, Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria, dar şi ministrul de stat britanic pentru Europa.

MAE menţionează că obiectivul reuniunii a fost acela al unui schimb de opinii pe tema efectelor rezultatului referendumului din perspectiva relaţiei UE - Marea Britanie şi a modului de relansare a proiectului european.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici