Ministrul Apărării, Mircea Duşa: Nu suntem de acord cu afirmaţia ambasadorului rus la Copenhaga. Scutul de la Deveselu este defensiv

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat că România nu este de acord cu declaraţia ambasadorului rus la Copenhaga potrivit căreia toate ţările participante la sistemul antirachetă NATO vor fi ţinte ale Rusiei, el subliniind că scutul de la Deveselu este un sistem defensiv.

1532 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării, Mircea Duşa: Nu suntem de acord cu afirmaţia ambasadorului rus la Copenhaga. Scutul de la Deveselu este defensiv

Ministrul Apărării, Mircea Duşa: Nu suntem de acord cu afirmaţia ambasadorului rus la Copenhaga. Scutul de la Deveselu este defensiv

Mircea Duşă a fost întrebat de jurnalişti, duminică, în timpul unei vizite la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, cum comentează declaraţia ambasadorului rus la Copenhaga potrivit căreia toate ţările participante la sistemul antirachetă NATO vor fi ţinte ale Rusiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ministrul de Externe a luat o poziţie pe această declaraţie a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu o asemenea declaraţie şi încă o dată precizez şi eu că sistemul antirachetă de la Deveselu este un sistem defensiv, care vizează apărarea antirachetă a ţărilor NATO", a spus Duşa.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că sistemul antirachetă este pur defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia, exprimând solidaritatea deplină cu Danemarca, după ce ambasadorul rus la Copenhaga a declarat că navele daneze vor deveni ţinte ale rachetelor ruse dacă Danemarca se alătură scutului american.

"Sistemul antirachetă este pur defensiv, aşa cum este definit de Carta Naţiunilor Unite, şi nu are nimic de-a face cu Rusia", a scris, sâmbătă seara, pe Twitter, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

"Este inadmisibilă ameninţarea de a folosi forţa împotriva unui stat membru NATO", a mai scris Aurescu, exprimându-şi "deplina solidaritate" cu Danemarca, aliat al României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia va considera ţinte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, ameninţând că navele militare daneze riscă să fie atacate dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă.

"Dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă, care este controlat de Statele Unite, acest lucru va însemna că navele militare daneze vor fi ţinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important să se ştie acest lucru", a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, într-un interviu acordat publicaţiei Jyllands-Posten.

"Nu cred că danezii înţeleg foarte bine situaţia. Participarea la sistemul antirachetă va fi în detrimentul relaţiilor dintre ţările noastre. Toate ţările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ţinte ale rachetelor balistice ruse", a adăugat Vanin.

"Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depăşit limita", a reacţionat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, citat de Associated Press.

Şi Statele Unite au reacţionat după declaraţiile ambasadorului rus, prin vocea ambasadorului american la Copenhaga, Ruffus Gifford.

"Statele Unite sunt alături de Danemarca în condamnarea declaraţiilor făcute de ambasadorul Rusiei. Astfel de afirmaţii nu inspiră încredere şi nu contribuie la pace şi stabilitate", a reacţionat ambasadorul SUA, Ruffus Gifford, într-un mesaj transmis prin Twitter.

Danemarca a acceptat, în august 2014, să participe cu cel puţin o fregată la sistemul antirachetă NATO din Europa, care va include elemente terestre, staţionate în România şi Polonia, şi instalaţii navale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici