Ministrul Comunicaţiilor susţine că premierul s-a referit la altă instituţie în Parlamentul European, nu la ENISA

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a declarat, vineri, că europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan este „într-o gravă eroare” când spune că Viorica Dăncilă vrea găzduirea unei agenţii europene care are deja sediu. El a adăugat că premierul s-a referit la o altă instituţie.

94 afișări
Imaginea articolului Ministrul Comunicaţiilor susţine că premierul s-a referit la altă instituţie în Parlamentul European, nu la ENISA

Ministrul Comunicaţiilor susţine că premierul s-a referit la altă instituţie în PE,nu la ENISA

„Domnul Siegfried Mureşan se află într-o gravă eroare, arătând încă o dată că, deşi este europarlamentar, nu cunoaşte dosarele pe care Preşedinţia română la Consiliul UE le-a gestionat pe timpul mandatului său. Dacă ar fi fost interesat să solicite clarificări, cu amabilitate l-aş fi lămurit, pentru că mă aflam alături de doamna Prim-ministru când a prezentat bilanţul Preşedinţiei române la Consiliul UE în Parlamentul European. Însă, când dorinţa de a ataca România excede expertiza, se fac astfel de gafe monumentale…Intervenţia doamnei Prim-ministru în Parlamentul European nu a vizat agenţia ENISA ( o agenţie deja existenta, cu sediul la Atena) ci a abordat posibilitatea ca România să-şi depună candidatura pentru Centrul de competenţe european industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică, în contextul în care la nivel european se află în negocieri propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Centrului de competenţe european industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică şi a Reţelei de centre naţionale de coordonare”, a scris Alexandru Petrescu, pe Facebook.

Ministrul a adăugat că este exclus ca Viorica Dăncilă să fi făcut referire la o agenţie deja existentă.

„Este exclus ca doamna Prim-Ministru să facă referire la o agenţie deja existentă, România fiind întotdeauna o susţinătoare a activităţii ENISA, lucrând intens şi susţinând Actul privind securitatea cibernetică, care stabileşte noul mandat al ENISA, Agenţia UE pentru securitate cibernetică şi cadrul european de certificare a securităţii cibernetice, participând ca observator la toate trialogurile care s-au desfăşurat pe parcursul Preşedinţiei austriece. Acest act a intrat în vigoare la 27 iunie 2019. Deci, pentru cunoaşterea domnului europarlamentar, referirea dnei Prim-Ministru a fost făcută, fără echivoc, la Centrul de competenţe european industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică, o propunere legislativă intens mediatizată la nivel european. Preşedinţia română a desfăşurat o activitate deosebit de intensă şi a reuşit să organizeze, în timp record, două trialoguri cu Parlamentul European (PE) şi o serie de reuniuni tehnice cu PE şi Comisia, depăşindu-şi astfel obiectivele stabilite iniţial, anume obţinerea abordării generale”, a mai scris Petrescu.

Reacţia lui Alexandru Petrescu vine în contextul în care europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan i-a cerut, vineri, explicaţii premierului Viorica Dăncilă cu privire la declaraţia din Parlamentul European referitoare la intenţia României de a găzdui o agenţie europeană pentru securitate cibernetică. Acesta spune că agenţia are deja sediul în Atena, capitala Greciei.

Europarlamentarul liberal i-a cerut prim-ministrului să clarifice afirmaţiile făcute în timpul dezbaterilor din Parlamentul European, la prezentarea bilanţului României după mandatul deţinut la Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Viorica Dăncilă a prezentat, marţi, în Parlamentul European, bilanţul Preşedinţiei României la Consiliul UE. Printre cele 90 de dosare finalizate amintite de premier se află adoptarea cadrului de sancţiuni privind atacutile cibernetice, dar şi acţiunile de combatere a antisemitismului, xenofobiei şi dezinformării. Ea a declarat atunci că România urmăreşte să găzduiască o agenţie europeană specializată în combaterea atacurilor cibernetice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici