Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu: În 2016 vor fi argumente în plus care să justifice demersul de aderare la Schengen

Următorul raport MCV va aduce argumente în plus pe tema importanţei intrării României în spaţiul Schengen, având în vedere necesitatea întăririi graniţelor externe ale UE, a declarat luni ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.

282 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu: În 2016 vor fi argumente în plus care să justifice demersul de aderare la Schengen

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu: În 2016 vor fi argumente în plus care să justifice demersul de aderare la Schengen (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"Există la nivelul instituţiilor din România, cu responsabilităţi şi cu atribuţii în materie, nu doar preocuparea, ci şi un plan de acţiuni complete pe care le urmărim. Eu sunt o fire optimistă şi cred că în cursul acestui an vor apărea argumente importante care să justifice demersul nostru şi realizarea obiectivului nostru", a spus ministrul, la o conferinţă de presă cu ocazia lansării preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene (ianuarie - iunie 2016).

Comănescu a mai afirmat că următorul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va aduce argumente pe tema importanţei intrării României în spaţiul Schengen, având în vedere necesitatea întăririi graniţelor externe ale UE.

"Următorul raport MCV va aduce argumente în plus, mai ales nouă, că admiterea României în spaţiul Schengen va fi o valoare pentru toată Uniunea. Există din ce în ce mai multă notorietate despre importanţa şi nevoia concentrării atenţiei noastre asupra întăririi frontierelor externe ale UE. Acesta este un lucru care mă face pe mine personal să cred că oamenii realizează că intrarea României în Schengen va fi o valoare pentru Uniune", a precizat şeful diplomaţiei române.

Ministrul a mai spus că există disfuncţionalităţi serioase în privinţa spaţiului Schengen şi că acesta a fost afectat pentru că la începutul dezbaterilor pe tema crizei refugiaţilor s-au luat decizii unilaterale.

"În momentul de faţă se constată că există disfuncţionalităţi, unele serioase în privinţa Schengen-ului. Pe de altă parte, dacă la început, pe fondul dezbaterii pe tema migraţiei s-a recurs la diverse măsuri unilaterale, individuale, care au afectat şi afectează funcţionarea spaţiului Schengen, pe măsură ce lumea conştientizează faptul că problematica trebuie tratată mai pe substanţa ei, s-a ajuns la această concluzie, că vrem să prezervăm Schengen şi este o necesitate", a declarat Comănescu.

Preşedinţia olandeză a Uniunii Europene se va concentra pe problemele din spaţiul Schengen şi nu "o va lua înainte în ceea ce priveşte extinderea zonei", a declarat luni ambasadorul Olandei la Bucureşti, Stella Ronner, prezentă la acelaşi eveniment.

"Spaţiul Schengen este sub o presiune imensă, ceea ce înseamnă că trebuie să ne uităm mai atent la graniţele externe, asta facem, pe acest lucru se concentrează discuţiile în acest moment. Din acest motiv problemele şi provocările din UE şi Schengen acum sunt atât de mari încât pe acest lucru trebuie să ne concentrăm eforturile. (...) Desigur, se ridică întrebarea despre ce fel de spaţiu Schengen vorbim. În acest moment sunt şase ţări membre Schengen care au impus măsuri temporare", a afirmat Ronner.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici