Ministrul Educaţiei, despre suplimentarea numărului de clase la şcolile profesionale: S-au completat clase de liceu cu note între 2 şi 3, este inacceptabil

Ecaterina Andronescu a declarat, marţi, că propunerea de suplimentare a numărului claselor din învăţământul profesional vine ca urmare a încercării evitării situaţiei în care clasele de liceu să fie completate cu note între 2 şi 3. Ministrul a catalogat acest lucru drept „inacceptabil”.

237 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei, despre suplimentarea numărului de clase la şcolile profesionale: S-au completat clase de liceu cu note între 2 şi 3, este inacceptabil

Ministrul Educaţiei, despre suplimentarea numărului de clase la şcolile profesionale: S-au completat clase de liceu cu note între 2 şi 3, este inacceptabil

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat marţi, la Parlament, că prin măsurile luate în acest an în sensul suplimentării numărului de clase la şcolile profesionale se încearcă evitarea situaţiei prin care clasele de liceu ajung să se completeze cu elevi care au obţinut în evaluări note sub cinci.

„Eu cred că trebuie să facem lucrurile în aşa fel încât să nu tensionăm situaţia din şcolile noastre, dar să ne apropiem de aceste deziderat... Vreau să ştiţi că avem situaţia statistică care ne arată că s-au completat clase de liceu cu note între 2 şi 3 sau între 3 şi 4, ceea ce mi se pare că este inacceptabil”, a precizat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a mai declarat şi faptul că o mare parte din aceşti elevi ajung muncitori necalificaţi în străinătate, măsura de suplimentare a claselor profesionale fiind luată tocmai în sensul evitării acestor situaţii. Ministrul a mai precizat că se încearcă crearea unui context prin care cei cu medii sub nota 5 să nu mai intre în liceu, ci în aceste clase profesionale.

„Acesta a fost ideea şi cred că nu este un lucru rău. Nu am forţat nota, nu îmi fac iluzii că în toate zonele ţării care sunt sub cinci nu vor ajunge în şcoli liceale, oricum este un pas în direcţia bună. Pentru că dacă ai dovedit pe parcursul ciclului gimnazial şi la evaluarea de la clasa a VIII-a că tu nu faci faţă unor abilităţi teoretice atunci obligaţia şcolii este să te îndrume spre formarea abiltăţilor practice şi fără îndoială în felul acesta să capeţi o meserie”, declară ministrul.

Ministrul Educaţiei a informat că anul trecut locurile în liceu au fost suplimentate cu 30.000 de locuri, motiv pentru care promovarea ideii în spaţiul public potrivit căreia anul acesta au fost date cu 30.000 de locuri mai puţin nu se fundamentează.

„Anul trecut au fost date peste cifra elevilor care erau în clasa a VIII-a în plus 30.000 de locuri. Deci, aş vrea să scot din ideile celor care promovează această chestiune că am dat cu 30.000 de locuri mai puţine decât elevii de anul acesta. Toţi elevii care sunt acum în clasa a VIII-a au un loc pentru clasa a IX-a fie la învăţământul liceal, fie la învăţământul profesional”, a declarat ministrul.

Ecaterina Andronescu a concluzionat spunând că din experienţa anilor trecuţi şi a statisticilor realizate în acest sens, cei care intră în ciclul liceal cu medii sub 5 nu promovează nici examenul de bacalaureat la finalul acestuia, ultima cifră indicând un număr de 700.000 de elevi care nu au promovat BAC-ul.

„Analiza datelor din anii anteriori ne arată că toţi cei care intră în liceu cu medii mai mici decât cinci se încadrează în cei care nu promovează examenul de bacalaureat. S-au adunat circa 700.000 de tineri care nu au promovat examenul de bacalaureat”, mai spune ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici