Ministrul Energiei, criticat dur de şeful RADET: Gerea a avut legătură cu energia când a aprins becul sau aragazul / Gerea îi cere demisia lui Dumitraşcu: "ELCEN va continua furnizarea agentului termic"

Preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, l-a criticat dur pe ministrul Energiei, Andrei Gerea, susţinând că acesta "nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator", atunci când ”a aprins becul sau aragazul”. La rândul său, ministrul Energiei îi cere demisia lui Gabriel Dumitraşcu, pe care îl acuză că tratează iresponsabil problemele bucureştenilor.

1647 afișări
Imaginea articolului Ministrul Energiei, criticat dur de şeful RADET: Gerea a avut legătură cu energia când a aprins becul sau aragazul / Gerea îi cere demisia lui Dumitraşcu: "ELCEN va continua furnizarea agentului termic"

Andrei Gerea (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Nici nu are de unde să înţeleagă, că nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator, probabil în viaţa dânsului a aprins ca noi toţi becul sau aragazul. Cred că altă tangenţă nu a avut cu energia. Uitaţi-vă la afirmaţiile trăsnite pe care le-a făcut de-a lungul timpului. (...) Spunea în primăvară că România nu are nicio centrală de acumulare prin pompaj. Fals. Sunt centrale cu acumulare prin pompaj pe râul Olt de ani de zile", a declarat Dumitraşcu, vineri, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că salută plecarea acestuia şi că speră că ”miniştri de acest tip nu vor mai ocupa scaune ministeriale în România".

Preşedintele CA al RADET a mai spus că ministrul Andrei Gerea "a avut o comunicare tendenţioasă, mincinoasă, politizată şi neprofesională" şi că a negociat reeşalonarea datoriilor RADET precum ”cel mai veros cămătar”.

"Gerea a încercat să politizeze problema şi a avut o atitudine neprofesională pentru că ELCEN propusese, cu girul ministrului Gerea, RADET şi Primăriei Capitalei un protocol de reeşalonare a datoriilor RADET către ELCEN pe zece ani. (...) Nici cel mai veros cămătar nu ar fi propus ceea ce ministrul a girat - o dobândă penalizatoare de 0,05% pe zi la sumele scadente pe zece ani, ceea ce duce la o dobândă anuală de peste 18%, aceasta peste dobânda penalizatoare prinsă în acel cuantum de 3,4 miliarde lei pretins de ELCEN", a afirmat Dumitraşcu, întrebând retoric dacă există vreo bancă cu astfel de dobândă.

Potrivit acestuia, "subsectorul producţiei de căldură este cel mai văduvit, cel mai arhaic din întreg sistemul electroenergetic naţional şi cel mai nereformat".

"În mandatul dânsului nu a apărut nici măcar un concept, o idee, în schimb au apărut tot felul de intervenţii şi tot felul de ingerinţe în activitatea societăţilor comerciale şi câtă ingerinţă a fost doar în activitatea de administrare a societăţilor din portofoliu am tăcut, dar când vii şi spui că, dacă RADET ar fi fost la el, i-ar fi demis pe directori, daţi-mi voie să vă spun că mi-a demonstrat că habar nu are de principiile bunei guvernanţe corporative", a adăugat Gabriel Dumitraşcu.

Gerea cere demisia şefului RADET şi asigură din nou că ELCEN va furniza apă caldă şi căldură

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, cere demisia preşedintelui CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, pe care îl acuză că tratează iresponsabil problemele bucureştenilor şi pune mai presus de acestea interesele personale, asigurând din nou că ELCEN va aduce în continuare energie termică "la poarta RADET".

"Rog Primăria şi Consiliul General să îi găsească un înlocuitor, urgent", a declarat Gerea într-o conferinţă de presă.

El a precizat că ELCEN va furniza în continuare agent termic, aducând căldura şi apa caldă "la poarta RADET".

De săptămâna viitoare, ELCEN va plăti în avans gazele cumpărate de la Romgaz, cu bani din activitatea de furnizare a energiei electrice, a mai spus Gerea.

"ELCEN va continua furnizarea agentului termic. ELCEN va aduce, aşa cum ne-am angajat, apa caldă şi căldura la poarta RADET. Ministerul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri,  împreună cu Guvernul României, au făcut tot ceea ce era necesar pentru asigurarea furnizării agentului termic în Bucureşti şi nu numai în Bucureşti. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr.46 din 2015, toate unităţile administrativ teritoriale au capacitatea de a se finanţa în vederea asigurării sumelor necesare pentru plata încălzirii, pentru asigurarea încălzirii oraşului. În cazul municipiului Bucureşti, ultimul pas care trebuie făcut conform acestei ordonanţe este ca Primăria generală, împreună cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti, să hotărască accesarea împrumutului de trezorerie în aşa fel încât datoriile Capitalei, ale RADET către producătorul de energie ELCEN să fie achitate şi mai departe de către ELCEN către furnizorul de gaz (Romgaz, n.r.)", a declarat Gerea.

ELCEN are de recuperat de la RADET aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezintă debitul principal (pentru marfa livrată), iar restul sunt penalităţi. Gerea subliniază că este nevoie doar de voinţă din partea tuturor factorilor implicaţi pentru a soluţiona aceste probleme.

"Până acum nu am întrevăzut în vreun moment că nu ar exista dorinţa necesară din partea primarului general, din partea membrilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti, din partea tuturor partidelor, fie ele din coaliţia de guvernământ, fie ele din opoziţie, nu am observat că nu ar existat o dorinţă sinceră de a rezolva aceste probleme", a afirmat Gerea.

Ministrul l-a atacat pe şeful CA al RADET, căruia i-a cerut demisia. Gerea se întreabă totodată cum de conducerea RADET a aflat abia vineri dimineaţă că regia nu are bugetul aprobat.

"Nu am luat în calcul un singur factor şi acesta este domnul Dumitraşcu. Domnul Dumitraşcu a ajuns la RADET, după ce a fost înţărcat de la banul public, acum se pare că este într-un anumit sevraj financiar şi nu mai poate să îşi continue activitatea într-un mod clar şi limpede la RADET. Nu pot interpreta altfel modul în care domnul Dumitraşcu a aflat de-abia azi că nu mai poate cheltui că nu mai are buget şi că poimâine trebuie să închidă furnizarea apei calde şi căldurii. Modul iresponsabil cum domnia tratează problemele bucureştenilor mă face să-i solicit demisia.(...) Nu este posibil ca, în numele unor răfuieli personale, domnul Dumitraşcu să afecteze intersele, securitatea şi  sănătatea  bucureştenilor", a afirmat Gerea.

Dumitraşcu să afecteze intersele, securitatea şi  sănătatea  bucureştenilor", a afirmat Gerea.

La rândul său, directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, a precizat că ELCEN va achita de săptămâna viitoare în avans gazele de la Romgaz, cu banii din activitatea de furnizare a energiei electrice.

"Eu zilnic plătesc Romgaz aproximativ 3,5 milioane lei aferent celor 140-150.000 de metri cubi de gaz pe care îi iau zilnic. Ieri, încasările de la RADET au fost de 88.000 lei. Aşa că faceţi un calcul", a spus Nicolaescu.

Dumitraşcu a declarat vineri că Bucureştiul ar mai putea avea asigurată căldura şi apa caldă aproximativ o săptămână în cazul în care Consiliul General nu va aproba luni bugetul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).

El susţine că cere din aprilie aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici