Video Ministrul Sănătăţii a vorbit în faţa unei săli aproape goale în Senat - VIDEO

Trei sferturi dintre senatori au lipsit, marţi dimineaţa, la dezbaterea la care a participat ministrul Sănătăţii, Patriciu Andrei Achimaş, în condiţiile în care chiar ei l-au invitat pentru a le prezenta situaţia din acest domeniu.

2970 afișări

Ministrul Sănătăţii a ajuns în sala de plen a Senatului la ora convenită – 9.30, pentru a vorbi la "Ora Ministrului" însă în sală erau doar câţiva senatori. Cu câteva minute înainte de ora 10.00, unul dintre secretarii de şedinţă a făcut apelul nominal, pentru verificarea cvorumului necesar începerii şedinţa.

Preşedintele de şedinţă, Augustin Mitu, a făcut chiar un apel către senatori pentru a putea începe şedinţa.

“Declar deschisă şedinţa. Şi-au anunţat prezenţa 82 de colegi, dar vom verifica la vot acest lucru“, a spus, de la microfonul Senatului Augustin Mitu. Şedinţa a putut fi deschisă deoarece şi-au înregistrat prezenţa 82 de senatori, adică mai mult de 50%+1 (care înseamnă exact 82 de senatori).

Primul vot, cel pe ordinea de zi a şedinţei, a fost dat de doar 44 de senatori.

Ministrul Sănătăţii a fost chemat marţi în Senat, la Ora Ministrului, să discute despre salarizarea unică a personalului medical şi sanitar, programul de rezidenţiat şi alte probleme din sănătate. 

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat că , în viitorul apropiat, va fi deschisă secţia de arşi de la Spitalul Floreasca, care, deşi fusese finalizată în 2008, nu a fost folosită în perioada tragediei din Colectiv, el adăugând că medici au fost trimişi la specializare în Franţa.

“Cauza principală, dincolo de unele aspecte tehnice care fuseseră soluţionate în primă instanţă - dar a rămas problema unei aparaturi de oxigen la care se lucrează, a fost cea a lipsei de personal. Personalul angajat a plecat după câteva săptămâni”, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, în timpul unei dezbateri organizată în plenul Senatului.

El a mai spus că soluţia găsită a fost demararea unui proiect, împreună cu Ambasada Franţei, pentru şcolarizarea de specialişti în Franţa.

“Primii trei au şi plecat în Franţa. Între timp, se finalizează şi montarea acelui aparat, astfel încât la întoarcere, blocul operator funcţionează, dar la întoarcerea colegilor din Franţa primele două saloane să fie date în funcţiune, urmând ca treptat, pe măsură ce şi ceilalţi colegi vor parcurge formarea, să deschidem şi următoarele două şi, în final, toate şase să fie funcţionale“, a mai anunţat Cadariu.

Unitatea modernă pentru arşi de la Spitalul Floreasca a fost inaugurată pe 9 aprilie 2015. Având în dotare şase saloane şi o sală de operaţii, unitatea este una de elită. Realizarea unităţii a fost demarată în anul 2000, cu fonduri de la Primăria Sectorului 1, fiind finalizată în 2008.

O anchetă realizată de RISE Project a arătat că firma care s-a ocupat de utilarea unităţii de chirurgie plastică este compania Gemedica, deţinută de Aurel Galea (49 de ani), sponsor de campanie electorală şi partener de afaceri al lui Sorin Oprescu, fostul edil al Capitalei. Ancheta RISE mai arată că Gemedica a fost singura firmă care s-a înscris la licitaţie. „Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 şi 2015, în baza unui acord-cadru care presupunea livrarea produselor şi serviciilor contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei)”, se arată în ancheta RISE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici