Ministrul ungar de Externe condamnă afirmaţiile lui Victor Ponta, pe care le consideră "calomnii sălbatice". REACŢIA premierului român

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a condamnat ferm miercuri dimineaţă afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta, potrivit cărora unii decidenţi politici ungari nu sunt "cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia", relatează MTI. Premierul Victor Ponta a declarat, ulterior, că se alătură liderilor europeni care "sancţionează o atitudine ruşinoasă" a Ungariei, "indiferent de supărarea şi jignirile celor de la Budapesta".

6523 afișări
Imaginea articolului Ministrul ungar de Externe condamnă afirmaţiile lui Victor Ponta, pe care le consideră "calomnii sălbatice". REACŢIA premierului român

Peter Szijjarto (Foto: AP / Mediafax Foto)

UPDATE 16:10 - Ponta: România nu va folosi câini de pază, garduri electrificate şi armată în criza refugiaţilor

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la începutul şedinţei săptămânale a Executivului că România nu va aplica măsuri antidemocratice împortiva regulilor internaţionale, câini de pază, garduri electrificate şi armată în gestionarea crizei refugiaţilor.

Victor Ponta a declarat, miercuri, în ce priveşte criza refugiaţilor, că nu este de acord cu "măsuri antidemocratice" şi nu va pune la frontiere câini de pază, armată şi garduri electrificate.

"Facem toate eforturile atât pe plan european cât şi în ceea ce priveşte teritoriul naţional pentru a gestiona ceea ce este în acest moment criza numărul unu pentru Europa şi anume situaţia refugiaţilor. Vreau să precizez, pe de o parte, că toate instituţiile din România au o opinie coordonată vizavi de posibilităţile noastre actuale şi de poziţiile pe plan european, dar în acelaşi timp să spun foarte clar că România nu este de acord şi nu va aplica măsuri antidemocratice împortiva regulilor internaţionale, câini de pază, garduri electrificate şi armată", a mai spus Ponta.

Premierul a mai spus că "este o ruşine" pentru Europa să se recurgă la metode "de acum o sută de ani".

"E o ruşine pentru Europa secolului XXI să recurgă la metode de acum o sută de ani şi cred că împreună, ca membri ai Uniunii Europene, putem să gestionăm o problemă uriaşă pentru care nu era nimeni pregătit", a spus premierul.

UPDATE 13:30 - Ponta: Mă alătur liderilor europeni care sancţionează o atitudine ruşinoasă din partea Ungariei

Premierul Victor Ponta a declarat, referitor la ridicarea de către autorităţile maghiare a unui gard la graniţa cu România şi la criticile la adresa sa, că se alătură liderilor europeni care "sancţionează o atitudine ruşinoasă" a Ungariei, "indiferent de supărarea şi jignirile celor de la Budapesta".

Întrebat cum comentează criticile la adresa sa aduse de ministrul de Externe ungar, Ponta a spus: "În nicun fel, decât spunând un lucru pe care îl spun tot timpul, că România şi-a dorit să fie membru al UE pentru a respecta valorile europene, că problema refugiaţilor este o problemă a Europei pe care trebuie să o rezolvăm împreună".

"Din păcate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa, ziduri, câini poliţişti, arme, asta arată ca în anii '30. E un lucru pe care îl spun cam toţi liderii europeni şi, dacă se supără sau nu se supără oficialii maghiari, mă interesează destul de puţin", a adăugat Ponta.

El a arătat că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, tratează foarte bine problema, adăugând că se alătură tuturor liderilor europeni care sancţionează "o atitudine ruşinoasă".

"Ministrul de Externe, domnul Aurescu, tratează foarte bine problema în baza standardelor europene şi internaţionale, eu, însă, repet, mă alături tuturor liderilor europeni care sancţionează o atitudine ruşinoasă pentru Europa din partea autorităţilor şi politicienilor dintr-o ţară membră a UE şi anume Ungaria şi voi face acest lucru de câte ori va fi cazul, indiferent de supărarea şi jignirile celor de la Budapesta", a arătat Ponta.

El a mai spus că realitatea este că nu s-a rezolvat problema refugiaţilor cu garduri şi câini.

"Ei (autorităţile maghiare- n.r.) se ceartă cu toţi politicienii europeni. Realitatea este una singură şi anume garduri, câini, arme şi am rezolvat problema refugiaţilor? Nu am rezolvat. Eu cred că ar fi o idee rea (gardul între Ungaria şi România-n.r.). Ideea că pui un gard şi arunci problema în Serbia, în România, Croaţia, Austria nu are nicio legătură cu ideea de solidaritate şi de bună vecinătate, aşa putem şi noi să aruncăm problemele la unguri, şi ce am rezolvat?", a adăugat Ponta.

Declaraţiile premierului român vin după ce ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a "condamnat ferm" miercuri dimineaţă afirmaţiile făcute de acesta.

"Ieri, Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Remarcile sale ... au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română", a subliniat Szijjarto într-un comunicat.

Ponta a reacţionat pe Facebook, marţi seara, la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia şi la graniţa cu România, "pentru o distanţă rezonabilă", apreciind că această măsură aminteşte de Europa anilor 1930-40.

"Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari - dar citiţi relatarea de mai jos şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!", scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care Guvernul ungar a reacţionat la criticile liderilor europeni faţă de modul în care Ungaria a gestionat problema migranţilor.

Ponta mai spune că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.

"Ca mulţi alţi lideri politici europeni am datoria să atrag atenţia şi să sancţionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceştia sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene; şi în atitudinile antisemite, şi în ceea ce priveşte tratamentul minorităţilor de toate tipurile, şi acum în timpul crizei refugiaţilor!", mai spune premierul.

"Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori şi brutalitate cu siguranţă nu vor rezolva problema - doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!", adaugă Ponta.

"Cred în solidaritate, în soluţii raţionale şi sustenabile şi mai ales în superioritatea valorilor europene - ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicţie tocmai cu aceste obiective şi valori!", conchide şeful Executivului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici