Mircea Geoană a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului. Petru Filip (PDL), preşedinte interimar până la alegerea unui nou şef

Mircea Geoană a fost revocat, miercuri, din funcţia de preşedinte al Senatului. Plenul Senatului a aprobat hotărârea de încetare a mandatului lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al acestui for legislativ cu 112 voturi "pentru", 5 abţineri şi 2 voturi "împotrivă".

5275 afișări
Imaginea articolului Mircea Geoană a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului. Petru Filip (PDL), preşedinte interimar până la alegerea unui nou şef

Mircea Geoană (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Votul a fost secret, fiind exprimat electronic.

Şedinţa Senatului, care a fost condusă de către vicepreşedintele Petru Filip (PDL), a durat mai puţin de zece minute, iar Mircea Geoană nu a fost prezent.

Senatul a adoptat o Hotărâre cu un articol unic, pentru constatarea încetării de drept a statutului de membru al Biroului Permanent şi preşedinte al Senatului al lui Mircea Geoană.

În Hotărâre se invocă articolul 4, alin (2) şi alin (5) din Constituţie, art. 33 alin (2) din Legea 96 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor şi art. 23 alin (3) din Regulamentul Senatului.

Democrat-liberalul Petru Filip a fost desemnat să fie preşedinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte, Filip fiind singura nominalizare pentru interimat.

Petru Filip a precizat că luni, la ora 14.00, va avea loc şedinţa Biroului Permanent al Senatului, iar la ora 16.00 şedinţa de plen.

Alegerea noului preşedinte al Senatului va avea loc după ce vor fi făcute propuneri de candidaţi de către grupurile parlamentare, neexistând un termen până la care acestea trebuie făcute, a mai explicat Filip.

Ponta: Am depus la Biroul Permanent cererea de revocare a lui Geoană de la şefia Senatului

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, miercuri, că a depus la Biroul Permanent al Senatului cererea de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, solicitând întrunirea de urgenţă a conducerii acestui for legislativ pentru a lua în discuţie solicitarea.

"Practic, în acest moment, noi am înregistrat la Secretariatul Senatului decizia Comitetului Executiv de aseară. Deci, domnul Geoană, practic, din urmă cu zece minute nu mai este preşedintele Senatului şi am cerut convocarea Biroului Permanent al Senatului pentru a se proceda conform Regulamentului", a arătat liderul PSD.

Ponta a susţinut că în continuare urmează să fie numit un preşedinte interimar din rândul celor patru vicepreşedinţi care să conducă şedinţa şi să se procedeze la alegerea unui nou preşedinte al Senatului.

Victor Ponta a precizat că în cursul dimineţii a fost reconfirmată propunerea USL ca Titus Corlăţean să ocupe funcţia de preşedinte al Senatului.

"În mod normal, astăzi se va supune la vot şi va fi ales ca preşedinte al Senatului", a susţinut Ponta, referindu-se la Corlăţean.

Întrebat cine va asigura interimatul funcţiei, Ponta a menţionat că grupurile USL ar dori ca acesta să fie asigurat de către vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru.

"Probabil că cei de la putere îl vor propune pe domnul Filip, ei au mai multe voturi în acest moment, dar pentru noi până la urmă nu contează. Este vorba de şedinţa de astăzi, pentru că astăzi trebuie conform Regulamentului de îndatată să treacă la alegerea noului preşedinte al Senatului", a spus Ponta.

Întrebat ce se va întâmpla dacă PDL va propune propriul candidat, liderul PSD a spus că se va merge la vot. "Noi considerăm că o candidatură din partea lor este împotriva deciziei Curţii Constituţionale, dar haide să mergem astăzi la vot", a spus Ponta.

Chestionat dacă cererea PSD este o "cerere de înlocuire" sau o "cerere de revocare", Victor Ponta a răspuns că este "şi o cerere de revocare pentru că retragerea sprijinului politic este înscris în Regulament ca motiv de revocare".

Victor Ponta a arătat că reprezentanţii conducerii Senatului sunt convocaţi pentru ora 10.00, la solicitarea a unui număr de cinci membri ai Biroului Permanent, din partea opoziţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici