Mişcări de „trupe” înainte de moţiune: Un senator pleacă din PSD, altul revine. Cum înclină balanţa înaintea votului

Senatorul de Dolj Eugen Gioancă a anunţat în plenul de luni că a trecut de la grupul parlamentar PSD la cel al PNL. Ca urmare a acestei mutări, social-democraţii nu mai deţin majoritatea în Senat, având doar 68 de membri în grup.

1083 afișări
Imaginea articolului Mişcări de „trupe” înainte de moţiune: Un senator pleacă din PSD, altul revine. Cum înclină balanţa înaintea votului

Cum se înclină balanţa înaintea votului pentru moţiunea de cenzură

Eugen Gioancă a anunţat, în plenul Senatului, că de luni activează în grupul parlamentar al PNL.

Grupul senatorilor PSD a avut 69 de membri, ceea ce îi asigura majoritatea în forul legislativ.

Senatorul de Dolj a fost exclus din PSD după ce a votat pentru învestirea Guvernului condus de Ludovic Orban.

În luna iunie, Eugen Gioancă a preluat mandatul lăsat liber de Claudiu Manda, care a devenit europarlamentar ales pe listele PSD.

Emanuel Botnariu revine în PSD şi salvează majoritatea social-democraţilor

Senatorul Emanuel Gabriel Botnariu a anunţat, luni, în plenul Senatului, că se afiliază la grupul senatorial al PSD, după ce social-democraţii păreau să fi pierdut majoritatea la Senat, deoarece, cu câteva minute în urmă, Eugen Gioancă trecuse de la PSD la PNL.

Acesta demisionase din PSD, în luna noiembrie a anului 2018, activând, de atunci, ca independent.

Emanuel Botnariu este parlamentar ales în circumscripţia electorală nr.25 Ilfov, după alegerile parlamentare din decembrie 2016. Grupul senatorilor PSD avea în total 71 de aleşi, până la demisia lui Botnariu.

Potrivit regulamentului Senatului, la articolul 137 este precizat că: "Legile constituţionale se adoptă cu votul unei majorităţi de cel puţin două treimi din numărul senatorilor. Legile organice şi hotărârile privind Regulamentul Senatului se adoptă cu votul majorităţii senatorilor. Legile ordinare şi hotărârile luate în procesul legiferării se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi".

Prin urmare, în cazul legilor organice este nevoie de votul majorităţii, ceea ce înseamnă 68 plus unul, adică 69 de senatori.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici