Mogherini, despre Tratatul INF: Nu ne dorim ca Europa să redevină un câmp de luptă

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat, vineri, că pentru UE este foarte important să fie menţinut Tratatul INF, adăugând că nu ar vrea ca „Europa să redevină un câmp de luptă”, în care se confruntă alte mari puteri.

334 afișări
Imaginea articolului Mogherini, despre Tratatul INF: Nu ne dorim ca Europa să redevină un câmp de luptă

Mogherini, despre Tratatul INF: Nu ne dorim ca Europa să redevină un câmp de luptă

„Pentru noi, ca Uniune Europeană, este foarte important să fie respectat Tratatul INF şi astfel să fie respectat cadrul acestuia. Nu ne dorim ca Europa să redevină un câmp de luptă, un loc în care alte mari puteri se confruntă între ele. Asta ţine de istorie îndepărtată, iar Tratatul INF a contribuit la depăşirea acestei situaţii şi UE însăşi a contribuit la depăşirea situaţiilor conflictuale din trecut, la care nu vrem să revenim", a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, întrebată fiind care este poziţia Uniunii Europene în legătură cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

În context, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a precizat că UE este interesată ca Tratatul INF să funcţioneze, adăugând că problema este la Rusia care dezvoltă arme nucleare.

"UE şi membrii săi nu sunt implicaţi în acest Tratat. Este evident că suntem cu toţii interesaţi să funcţioneze, pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare, dar cheia aici este respectare deplină a dispoziţiilor Tratatului de către părţi. O problemă este legată direct de dezvoltarea acestor arme (nucleare - n.r.) de către Federaţia Rusă, ceea ce contravine dispoziţiilor Tratatului. Vrem să vedem cum va evolua această situaţie şi părţile să îşi respecte angajamentele asumate", a explicat Meleşcanu, în conferinţa de presă susţinută, vineri, alături de Federica Mogherini.

Miniştrii de Externe din statele membre UE au participat, joi şi vineri, la Bucureşti, la o reuniune informală, cunoscută şi sub numele de Gymnich. Reuniunea a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici